Bc. Tomáš Popek

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2012 11:29:10

Sebevrazi v čele Evropy

Sebevrazi v čele Evropy

Evropa prožívá velmi těžké období a evropští představitelé nejsou schopni najít komplexní řešení. I česká vláda působí proti počínání evropských politiků jako kompaktní celek plný nápadů.

 Bezradnost v evropském podání opravdu nezná mezí. Pokud se realizují ty zoufalé nápady v podobě oslabení pravomocí národních parlamentů, je to začátek konce EU. Bude to jen voda na mlýn protievropským stranám, které budou v době recese posilovat. Federalisté sice operují se silnou jednotnou Evropou, ale když se podíváme na její počínání, chová se stejně ustrašeně a slabošky jako každý jeden malinký státeček.
Rozhodnutí EU připojit se k sankcím vůči Iránu opět potvrzuje, že Evropa USA a Číně konkurovat nemůže a hlavně ani nechce. Ať už je nápad sebepitomější, politici jednotlivých států se předhánějí, kdo bude k velkému zámořskému bratrovi servilnější. Hlavně představitelé z Řecka, Itálie a Španělska, tedy zemí, které berou z Iránu ropy opravdu velké množství, musí mít doma problém vysvětlit, proč nehájí zájmy své vlasti a už tak nestabilní ekonomiky dostávají další ránu.
Trh s ropou je specifický. Není to jako jít si koupit rohlíky od jiného pekaře. Růstem čínské a indické ekonomiky enormně roste poptávka po ropě. Ropné společnosti drancují zejména Afriku. Hlavně americké a čínské spolu soupeří o každé nové naleziště, aby nasytily svůj trh. A co udělá Evropa? Dobrovolně se vzdá dodavatele. V Číně muselo nastat ohromné nadšení. Samozřejmě, že čínské společnosti mají o ropu, která původně měla proudit do Evropy, velký zájem a už navyšují počet tankerů. Navíc, s do kouta zahnaným Iránem ještě mohou licitovat o ceně.
Pokud zrekapitulujeme současné politické klání na mezinárodním poli, jsou tu dva vítězové, jeden neporažený a dva poražení. Napětí na blízkém východě žene cenu ropy vysoko, z čehož mají určitě radost země, které jí produkující, mezi nimi i Rusko. Vývoj hraje do karet i Číně. Snadno se dostává k ropě, která má stále nedostatek. Irán je sice v komplikované situaci, ale zvýšením podílu ropy dodávaného na čínský trh se jeho spolupráce s Čínou prohloubí a mít tak silného spojence je pro Irán velice výhodné.
Poraženým zůstává v dluzích se topící Evropa, která si jen komplikuje už tak svízelnou situaci. Stejně tak i USA, protože nejen že Irán bude ropu prodávat dál, ale navíc ji nebude prodávat za dolary, což sníží poptávku Číny a Indie po této měně a povede k jejímu oslabení. Amerika si dala vlastní gól.
Malou útěchou nám může být, že nejen my máme neschopné politiky. Po pečlivém pozorování počínání těch evropských již úplně neodmítám možnost, že máme opravdu nejlepšího ministra financí v Evropě. Sice se nám Kalousek v žebříčku roku 2011 trochu propadl, ale to bude asi tím, že evropští ekonomové zjistili, že je zastínil český chemik.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama