RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.07.2020 8:38:00

Aby nebylo pochyb...

Aby nebylo pochyb...

Komentář na facebookovém profilu k střetu zájmů premiéra Babiše

 ...kdykoliv vláda (či jí podřízené orgány) rozhodne o něčem, co se promítne do vyšších zisků firem skupiny Agrofert - třeba nastaví zemědělské dotace výhodně pro velké firmy, či rozhodne o podmínkách plateb ze zdravotního pojištění třeba v oblasti umělého oplodnění, nebo otevře dotace velkým firmám a podobně - na pomyslném počítadle majetku pana premiéra Babiše začnou nabíhat peníze.

Premiér i jeho spolupracovníci samozřejmě vědí, co Agrofert vlastní, a proto vědí, jak se jejich rozhodnutí na tomto počítadle projeví. Říká se tomu konflikt zájmu.

Zisky z firem totiž (dokonce i během jeho vládního angažmá) směřují k Andreji Babišovi. Jen a pouze k němu. A podniky se po konci jeho politické mise, i třeba s nerozdělenými zisky, k němu opět navrátí.

A mezitím má dostatečnou kontrolu (právní, ale i faktickou, díky zapojení svých spolupracovníků) nad tím, co se s jeho majetkem, právně odloženým do fondů, děje.

PS: Systém podobný svěřenským fondům (tzv. slepé trusty) by plnil účel, kdyby se portfolio firem, odložených politikem během jeho funkce, bez jeho vůle měnilo a kdyby podíly, držené ve firmách, byly jen maličké. Potom je schopnost politika "přihrát" si přes svá rozhodnutí peníze silně omezená.

Bohužel, toto je světelné roky daleko od reality českého premiéra.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama