Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.07.2020 11:43:04

Řekněme jasné ne přepisování historie!

Řekněme jasné ne přepisování historie!

Nezpochybňujme základy, na kterých stojí naše státnost. Braňme suverenitu České republiky proti sudetoněmeckému revizionismu!

 

Během uplynulého víkendu navštívili Karlovarský kraj členové tzv. Panevropské unie, což je organizace usilující o vybudování evropského federálního superstátu pod  kuratelou velkého Německa. Jejím zakladatelem byl hrabě Kalergi, dlouhá léta ji vedl Otto von Habsburg a nyní je jejím předsedou nám, bohužel, dobře známý tzv. předák sudetských Němců Bern Posselt.  Delegaci tohoto spolku, který rozhodně nevyniká přátelskými vztahy k České republice, dokonce přijal na oficiální úrovni  místostarosta Chebu Miroslav Plevný.

Neexistuje žádný oprávněný důvod, aby byli pohlaváři sudetských Němců, kterým jde dlouhodobě o revizi historie a změnu zásadních dopadů výsledků druhé světové války v neprospěch České republiky a jejích občanů, včetně uplatňování  jejich nejrůznějších majetkových a právních nároků, přijímání představiteli veřejné správy, a to na jakékoli úrovni.

Je to jednání, které je v rozporu s českými národními zájmy – a je i velmi neuctivé ke všem obětem brutální okupace českých zemí Německem. Okupace, jejíž správa a represivní složky se do velké míry  opíraly právě o české (sudetské) Němce.

Zastupitelstvo města Brna, jehož mám nyní tu čest být členkou, se zase v roce 2015 naprosto nepatřičně omluvilo za poválečný „divoký“ odsun místních Němců a schválilo Deklaraci smíření a společné budoucnosti, ve které město Brno událostí května roku 1945 lituje. Konkrétně se tehdy jednalo o hlasy zastupitelů  ANO 2011, hnutí Žít Brno, Strany zelených, KDU-ČSL a TOP 09.

Takovéto aktivity současným (nejen komunálním) politikům vůbec nepřísluší –
a to ani procesně, a natož pak  obsahově. Nemáme právo dezinterpretovat dějiny a zaměňovat následek za příčinu. A hlavně, historie česko-německých vztahů nezačala 10. května roku 1945. Odsun Němců z naší republiky byl naprosto správnou reakcí na německou nacistickou okupaci českých zemí a na genocidní zločiny, kterých se Němci, včetně těch sudetských, na českém národě dopustili. Více než 300 000 obětí této okupace hovoří za vše. Odsun byl jediným možným – a morálně oprávněným řešením.

Cca devadesát procent sudetských Němců otevřeně podporovalo Hitlerovu politiku dávno před druhou světovou válkou, zhruba stejný počet jich v československých volbách v roce 1935 hlasoval pro Henleinovu Sudetoněmeckou stranu, což byla v podstatě filiálka Hitlerovy NSDAP.

A naopak, zbývajících cca deset procent (němečtí sociální demokraté, komunisté a další antinacisté) byli aktivně protihitlerovští, včetně následné hrdinské činnosti  v odboji. Těch se odsun netýkal, přes 200 000 jich následně mohlo v poválečném Československu zůstat. Těch je třeba si vážit.

Nezpochybňujme základy, na kterých stojí naše státnost. Braňme suverenitu České republiky!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama