RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2020 16:41:00

Regiony přes palubu?

Regiony přes palubu?

Komentář na facebookovém profilu k transformaci "uhlených krajů"

 Pan premiér by prý rád prodloužil těžbu uhlí na co nejdéle. Věřím tomu, jeho vláda není sto řešit ani menší problémy než je transformace „uhelných krajů“ do 21. století. Asi i proto mu nevadilo, že v rámci jednání o novém unijním rozpočtu splaskl takzvaný Fond spravedlivé transformace. Pod tímto podivným jménem (které ve mne evokuje doby naštěstí minulé) se skrývaly více než 3 miliardy euro pro naše „uhelné regiony“. Po změnách to bude zhruba polovina (což i tak není úplně malá suma).

Zaslechl jsem, že si lidé kolem vlády oddechli, neb netušili, jak peníze využít. A navíc, zdá se, že jejich hlavní plán je, těžit uhlí co nejdéle a problém s tím, „co potom“, nechat na vlády další.

Naštěstí se proti tomu staví „ekonomika“. Těžba uhlí se i přes to, že je nezohledněním externalit (o nich píší zde často) vlastně finančně dotovaná, přestává vyplácet. Rychle tam, kde je těžba drahá, jinde pomaleji.

Pro vládní experty by to nemělo být překvapení. Ve skutečnosti toho však naše země dlouhodobě pro lidi v těchto regionech dělá hanebně málo a nezdá se, že na tom hodlá vláda něco změnit. To, jakým způsobem státní orgány nezvládly nákazu na Karvinsku to dokládá.

Neříkám, že to je snadné, ale snad není tak složité hledat příklady programů, které těmto regionům v jiných evropských zemí pomohly. Místo toho je vláda ráda, že peníze pro Ostravsko, Karvinsko nebo Mostecko „vyměnila“ za peníze, které může dát „jinam“. Třeba do pokladen velkých ziskových firem, nebo do kasiček (miliardáři vlastněných) médií, na nesmyslnou reklamu na dovolené v Česku. Mimochodem, díky pandemii na Karvinsku tam hodně lidí na dovolenou nemá a jiné nechtějí ubytovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama