RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.08.2020 8:38:00

Babišovo daňové peklo - ANO, máme se budoucnosti bát

Babišovo daňové peklo - ANO, máme se budoucnosti bát

Komentář na facebookovém profilu k blížící se rozpočtové krizi

 Nevím, která z pohádek o „středo pravicovém charakteru hnutí ANO“, nebo o „trpělivém sběru korunky ke korunce, kterým vznikl miliardový Agrofert“ je více k smíchu.

Obě souvisí s vírou v to, že premiér Babiš, se svými věrnými, bude dobře řídit finance naší země. Zdá se být více než možné, že naopak jeho vládnutí dostane naší zemi do nejhlubší rozpočtové krize. K ní postupujeme pomalu, ale trpělivě a vytrvale:

1. Vláda nezvládá výdajovou stranu rozpočtu
a. Rostou provozní výdaje a tím se zhoršuje struktura rozpočtu (třeba počet státních zaměstnanců za 5 let stoupl o více než 50 tisíc)
b. Rostou celkové výdaje rozpočtu - loňský plánovaný růst o více než 10% byl zcela neudržitelný
c. Jednotlivé položky (penze a náklady na změny demografie) vláda neřeší systémově a naopak jejich neudržitelnost prohlubuje

2. Ve stejné době vláda zhoršuje situaci na straně příjmů
a. Do klíčové daně (DPH) zavádí třetí sazbou další chaos, eroduje příjmy a vytváří předpolí pro „další erozi“ (dalšími přesuny)
b. Navrhuje nepromyšlené výpadky příjmů bez toho, aby věděla, kde peníze pro hluboce deficitní rozpočet „najde“ (daň z převodu nemovitostí, OSVČ paušály)

Nyní přichází „daňový žolík“ (dle odhadu premiérovy ministryně financí až za 90 miliard). Tedy uskutečnění (ekonomicky rozumného) snu „pravice“ o podstatném snížení daně z příjmu fyzických osob (druhého největšího daňového příjmu, na kterém se loni vybralo 164 miliard korun). Opět, bez jakékoliv informace o tom, jak si pak vláda s rozpočet poradí (poté, co to dle zjevného plánu pomůže premiérovi vyhrát volby).

Zdá se být jasné, že nemalá část politiků okamžitě zapomene na mantru „udržitelného rozpočtu“ a svede s premiérem (respektive jeho médii) předem ztracený boj o to, kdo si připíše zásluhy. Neboť na logický požadavek vědět, kde vezmu peníze, které chci (třeba z dobrého důvodu) rozdat, bude užitečné zapomenout (a překvapivě to netrápí ani dva v článku citované analytiky).

Premiér praví: “Bylo by to významné pro lidi, viděli by, že nemají důvod se bát budoucnosti“. A má částečně pravdu. Bude to významné, ale nikoliv pozitivně, ale negativně – tento rozpočtový mejdan nás přijde draho. Ale s budoucností je to jinak, s tímto způsobem vládnutí se jí bohužel bát musíme...

PS: Protikrizové snížení daní, „á la Německo“, může v závislosti na struktuře ekonomiky dávat smysl. Hlavně tehdy, pokud vláda není sto vymyslet smysluplné cílené intervence. Ale podmínka těchto kroků je rychlost a dočasnost. A samozřejmě plán na „splácení dluhů“. Proto prosím tyto věc nesměšovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama