PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.08.2020 8:38:00

Kronavirová epidemie zvláště kulturnímu sektoru přinesla velké ztráty

Kronavirová epidemie zvláště kulturnímu sektoru přinesla velké ztráty

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Ministerstvem kultury (MK) zveřejnilo výzvu k programu COVID – Kultura. Zájemci o tuto podporu se s ní nyní mohou podrobně seznámit a vše potřebné připravit.

 Žádosti bude možné podávat od 18. srpna 2020, a to elektronicky přes informační systém přístupný přes adresu www.mpo.cz/kultura.

Speciální dotační program COVID – Kultura připravilo MPO ve spolupráci s MK v reakci na celosvětovou pandemii koronaviru. Určen je podnikatelům v oblasti kulturního a kreativního průmyslu. Podporu mohou využít na marně vynaložené výdaje, které vznikly od 1. října 2019 do 17. května 2020 ve spojitosti s organizací kulturních akcí, které se měly konat od 10. března 2020 do 31. srpna 2020 a v přímé souvislosti s mimořádnými opatřeními vlády byly přesunuty nebo zrušeny.

„Výzvu jsme stejně jako u programu COVID - Nájemné od začátku koncipovali tak, abychom poskytli podporu rychle, na základě jasných pravidel a bez zbytečné byrokracie a on-line. Připraveno máme 900 milionů korun,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Žádosti bude možné on-line podávat od 18. srpna do 18. září 2020, přičemž podpora poskytnutá MPO může příjemci pokrýt až 50 % uznatelných výdajů za přesunuté nebo zrušené kulturní akce. Maximálně může žadatel získat pět milionů korun.“

Uznatelnými výdaji se rozumí ty, které byly vynaloženy marně a nelze je využít na jinou či odloženou akci. Zrušenou kulturní akcí se rozumí kulturní akce, která byla bez náhrady zrušena v daném kalendářním roce, například ročník 2020 se neuskutečnil a počítá se až s ročníkem v roce 2021.

„Jsem rád, že po týdnech příprav a debat se zástupci letních festivalů, soukromých divadel, hudebníky a mnoha dalšími můžeme konečně představit konkrétní parametry vládní pomoci těm kulturním subjektům, které běžně žijí ze zisku a nedostávají státní dotace, protože koronavirová epidemie zvláště kulturnímu sektoru přinesla velké ztráty,“ říká ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama