Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.08.2020 11:47:00

Obnova zámku ve Valašském Meziříčí představuje investici za více než 140 milionů

Obnova zámku ve Valašském Meziříčí představuje investici za více než 140 milionů

Probíhající rekonstrukci zámku Kinských ve Valašském Meziříčí i revitalizaci valašskomeziříčské hvězdárny, jejichž investorem je Zlínský kraj, si prohlédl hejtman Jiří Čunek.

 Investiční akce na zámku Kinských je jedním ze čtyř velkých projektů, na který Zlínský kraj získal dotace z Integrovaného regionálního operačního programu v celkové výši téměř půl miliardy korun. „Tato památka má svoji architektonickou a historickou hodnotu, musíme ji proto zachovat pro budoucí generace. Chceme, aby sem návštěvníci rádi chodili, aby zde probíhaly vzdělávací akce vázané nejen k tomuto zámku, ale i k historii Valašského Meziříčí a vůbec celého Valašska,“ uvedl hejtman Jiří Čunek.

Obnova zámku představuje investici za více než 140 milionů korun. Cílem je zlepšení technického stavu budovy zámku a zatraktivnění expozic tak, aby byly přitažlivé a zajímavé z hlediska požadavků současných návštěvníků, zejména pak mladých lidí. Součástí probíhajících stavebních prací je odstranění vlhkosti zdiva, rekonstrukce rozvodů elektroinstalace i datových sítí, oprava zatékající střechy přístavby či rozšíření prostor dílny správce. Kromě modernizace samotných expozic a vzniku zcela nové („Člověk v krajině, krajina v člověku“) zde budou vybudovány také nové depozitáře vybavené posuvnými regály, klimatizací, vzduchotechnikou i zabezpečovací a monitorovací technikou. Rovněž bude rekonstruována a nově vybavena dílna konzervátora.

Stavební práce na zámku Kinských, které byly zahájeny na konci loňského roku, skončí v únoru 2021. Následně bude probíhat instalace expozic a výstavních prostor. K samotnému otevření obnoveného zámku a jeho zpřístupnění veřejnosti by mělo dojít příští rok na podzim.

Ve Hvězdárně Valašské Meziříčí aktuálně probíhá revitalizace centrální části parku, před jižním průčelím hlavní budovy. Tato část parku byla včetně bývalého jezírka zarostlá starými a náletovými dřevinami. Revitalizací, jejíž součástí je mimo jiné obnovení jezírka, položení nového chodníku a výsadba nových keřů a bylin, zde vznikne příjemná oddechová zóna pro návštěvníky. Revitalizace přijde na 2 miliony korun a měla by být dokončena ještě letos. Ve valašskomeziříčské hvězdárně kraj do budoucna dále počítá také s vybudováním Vědecko-výzkumného a inovačního centra pro mladé. Podle zpracované studie náklady dosáhnou 45 milionů korun, v současné době kraj zahajuje projektování tohoto záměru.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama