JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.02.2012 10:03:19

ČSSD odmítá pokusy o privatizaci Budvaru.

ČSSD odmítá pokusy o privatizaci Budvaru.

Praha, 3. února 2012 - Jako bumerang se prakticky při každé změně ministra zemědělství za ODS, a že jich bylo, vrací na stůl vlády snahy privatizovat Budvar.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Důvody a metody se různí, ale cíl zůstává – poslední kousky rodinného stříbra České republiky prodat za vlád ODS. Zatímco v minulosti se tak objevily rádoby debaty typu Česká republika nepotřebuje vlastní pivovar či zprávy o ekonomické nestabilitě národního podniku Budějovický Budvar, současná vláda se na privatizaci Budvaru rozhodla jít přes závěry jakési „hloubkové“ kontroly nařízené ministerstvem .

Jsem dalek přejímat vše, o čem napíší média, nicméně dnes musím se závěry Hospodářských novin spíše souhlasit, když píší o tom, že Petr Nečas a jeho ODS se chce zmocnit Budvaru a následně jej privatizovat. Pokud totiž pan ministr zemědělství hovoří o vleklých právních sporech a průtazích při soudních bitvách o ochrannou známku, pak odhalil více než jasně skutečné záměry této vlády. Protože kritizovat Budvar za to, že bojuje s americkým gigantem Anheuser-Busch o ochrannou známu, je jako kritizovat zajíce za to, že kličkuje před vlkem či  kořist za to, že bojuje s lovcem. Řada těchto dlouhých sporů není ani vedena ze strany Budvaru, ale právě jeho konkurenta a navíc, pokud by se Budvar u zahraničních soudů nebránil či neútočil, zůstalo by za čas z rodinného stříbra jen kočičí zlato. A jen pro ilustraci - v oblasti zmiňovaných soudních sporů jich ze 115 Budvar 82 vyhrál a v současnosti zbývá k dořešení zhruba 22 sporů ve 14 zemích.

Proto vyzývám ministra zemědělství, aby nejenom zveřejnil výsledky této své hloubkové kontroly, ale aby také nařídil řádný audit provedený nezávislou firmou. Tyto kroky a z nich vyplývající případná jasná pochybení současného managementu totiž mohou být jediným relevantním argumentem pro odvolání dlouholetého ředitele pivovaru Jiřího Bočka. Jinak je totiž dost obtížné zpochybňovat odbornou a manažerskou úroveň Jiřího Bočka po 21 letech, které v tomto pivovaru strávil a také po té, co pod jeho vedením nebyl Budvar nikdy ve špatných číslech, kumuloval prostředky na účtech společnosti či financoval přiměřený rozvoj firmy, zkrátka se choval jako odpovědný manažer. Zvláště pak jsou takové úvahy ministra zemědělství zarážející v situaci, kdy má Budvar za sebou druhý nejlepší rok ve své historii.

Ministr zemědělství by tedy měl velmi pečlivě doložit důvody, proč hodlá Jiřího Bočka odvolávat. V opačném případě ministr i vláda Petra Nečase spíše potvrdí to, o čem hovoří nejenom dnešní Hospodářské noviny, ale i bývalý člen dozorčí rady za ODS Michal Doktor – totiž, že kmotři ODS se snaží ovládnout Budvar, podojit ho a následně privatizovat. A s tím sociální demokracie nikdy nesouhlasila, nesouhlasí a souhlasit ani nebude.

Michal Hašek, 1. místopředseda ČSSD a stínový ministr zemědělství

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama