Josef Švarcbek

Chci s vámi hasit problémy společnosti
  • KSČM
  • Planá
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.09.2020 21:12:57

Manský dvůr jako doklad historie Chebska

Manský dvůr jako doklad historie Chebska

Vlastnické poměry Manského dvora na Chebsku jsou ukázkou turbulentního 20.století. Je třeba, aby se dala noha z plynu takových změn.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE Manský dvůr jako doklad historie Chebska

Posledních několik měsíců okolo něj jezdím dost často. Většinou to jsou cesty v rámci volební kampaně do senátu, kam kandiduji. O Manském dvoře vím, znám jej, ale dlouho jsem tam nebyl. Je to pár dní, co jsem se tam tedy zastavil. Ocenil jsem jeho opravu a současný starobylý vzhled, prostě skvělé místo na rekreaci.

Zaujal mě pomníček sovětského vojáka, který zde zemřel 1.5.1945. To mě inspirovalo k tomu, abych si pročetl historii dvora. Ta je skutečně bohatá a jde až do hlubokého středověku.

Koncem 1.světové války dostává držba poměrně rychlý spád.  Zestátnění metternichovského velkostatku, vytvoření zbytkového velkostatku a koupě dvora architektem Babuškou počátkem 30 let. Od roku 1938 do roku 1945 vlastnictví K.Henleina.  Poté opět majetek architekta Babušky do roku 1948. Následné zestátnění, a v rámci restitucí po roce 1989 se dvůr opět dostává do vlastnictví potomkům architekta  Babušky.  Tyto změny  vlastnictví dokládají historii Česka a zejména Chebska. Dokládají nejen historii, ale i politické dějiny v minulém století. Ne vždy se jednalo o veselou historii. Ne každá změna byla dobrovolná. Jedná se o doklad krizí, krádeží, vystěhování, otrocké práce, restitucí, znárodňování a opětovné restituce a dokonce smrti onoho vojáka. Byl to zajatec, který na dvoře pracoval? Nebo to byl  vězeň, který utekl z koncentráku a na dvoře byl chycen a zastřelen? Nevím, ale smrt 8 dní před koncem války v Evropě  je smutná událost.

Doufejme, že se kolotoč majetkových změn ustálí a nebude někdo z příznivců Sudetoněmeckého landsmanšaftu, v čele s panem Posseltem, dožadovat restituce pro dědice K.Henleina. To by jistě neprospělo dobrým vztahům mezi Čechy a Němci. Ostatně s Bavory máme hodně společného. Jak je na panu Posseltovi vidět na fotografii z návštěvy v Plzni, dobré jídlo a pivo mu chutná.  Nejen to mají Češi a Němci společné. Jen kdyby nebylo těch staletých tahanic o půdu a majetky.

Josef Švarcbek-kandidát do Senátu za volební obvod Cheb-Tachov

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama