Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2020 9:20:29

Vážíme si seniorů a je naší povinností jim zajistit důstojný život!

Vážíme si seniorů a je naší povinností jim zajistit důstojný život!

Včera jsme si připomněli Mezinárodní den seniorů. Starší lidé patří do širší rodiny, která tvoří základ naší společnosti.

Je naší povinností starším lidem zajistit důstojný život, a to zejména v situaci jejich nesoběstačnosti způsobené chorobou či zdravotním postižením.

Hnutí SPD prosazuje politiku prospěšnou všem našim občanům, včetně našich seniorů. Prioritně ve svém programu nabízíme podporu tradičních pracujících rodin vychovávajících děti, neboť narozené děti jsou zárukou stability průběžného důchodového systému. Proto navrhujeme, aby se při výpočtu výše důchodu zohledňoval počet řádně vychovaných dětí, což by se mělo promítnout i ve snížení věku odchodu do důchodu. Poslanci našeho hnutí nikdy nepodpoří žádné návrhy dalšího prodlužování věku odchodu do důchodu. Naopak v rámci sociální politiky budeme podporovat státem garantované individuální důchodové připojištění a každé navýšení starobních důchodů. Budeme podporovat a předkládat zákony a jejich novely upravující zvýšení nejnižších důchodů.

Na první den v měsíci říjnu připadá každoročně Mezinárodní den seniorů, který 14. prosince 1990 odhlasovalo usnesením č. 45/106 Valné shromáždění OSN. Svátek se poprvé konal 1. října 1991. Cílem tohoto svátku je zvyšování povědomí o problémech, které mají vliv na seniory, jako je stárnutí nebo například zneužívání seniorů. Podle zákona o sociálních službách se jako senior označuje člověk starší 65 let a ještě se zpřesňuje na kategorie mladšího a staršího seniora. Starší senior je potom starší 80 let. Ze statistik vyplývá, že se zvyšuje průměrná délka života. Během následujících dvaceti let bude přibližně jedna třetina obyvatelstva vyspělého světa starší než 60 let. Stárne však i starší obyvatelstvo, generace seniorů. Typickým obrázkem české rodiny je dnes jedno dítě, dva rodiče, čtyři prarodiče a jeden i více praprarodičů.

V hnutí SPD zastáváme názor, že senioři by si měli svobodně a nezávisle rozhodovat o tom, kde a jak budou žít, zda budou dále pracovat, nebo kdy odejdou ze zaměstnání a budou se věnovat jiným činnostem. Naší povinností je jim zabezpečit, aby měli možnost žít v takovém prostředí, které je pro ně bezpečné a přizpůsobené jejich potřebám. Zvláště znevýhodnění starší lidé by měli mít možnost využívat státem garantovanou péči a ochranu. Musíme našim seniorům zabezpečit standardní zdravotní péči, která jim umožní zachovat či navrátit optimální možnou úroveň fyzické a duševní pohody, poskytnout jim dostupnou sociální a právní pomoc, která jim pomůže zajistit jejich autonomii a fungování ve společnosti.

Hnutí SPD vzhlíží s úctou a respektem ke všem našim občanům, kteří jsou již v důchodovém věku. Senioři si zaslouží naše poděkování za své celoživotní zásluhy pro rodinu a blízké a vnímáme je jako důležitou součást našich rodin, neboť nám předávají své životní zkušenosti a moudrost. Vážení senioři, děkujeme Vám za vše, co jste pro společnost udělali a přejeme Vám hlavně hodně zdraví. Hnutí SPD je na Vaší straně.

Hnutí SPD má nové webové stránky: www.spd.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama