Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.02.2012 22:23:54

Financování regionálního školství

Financování regionálního školství

O tom jak financovat regionální školství se zaujatě hovoří nejenom mezi učiteli a řediteli škol, ale také mezi starosty obcí. Vždyť obce přispívají na chod a rozvoj škol každoročně asi 24 miliardami Kč, 8 miliard Kč pak přispívají kraje.

Je to více než třetina zdrojů, kterými dotuje regionální školství MŠMT. Spravedlivý model financování není snadné připravit. Navíc současnou diskusi je třeba rozšířit o otázky vzdělávání dětí a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami - tzv. inkluzi. Jde o to, že podle nově navrženého systému by měla každá škola dostávat na běžného žáka normativ v určité výši podle počtu žáků ve třídě a podle druhu školy. Za žáka se speciálními potřebami se má tento normativ navýšit řádově o několik procent. V praxi by to znamenalo, že různá škola dostane na žáka se stejnými potřebami různou sumu peněz. Je to nejenom nelogické, ale také z hlediska rovných šancí ke vzdělání, které zaručuje zákon, i nespravedlivé. Vždyť nároky na kompenzační pomůcky či plat asistenta s typem školy nijak nesouvisí. Stát ani samospráva by neměla přispívat k nerovnému financování znevýhodněných dětí. Téma inkluze je v České republice bohužel ideologizováno a současně i posouváno na okraj zájmu. Jedná se o velmi složitou problematiku. Dobré řešení bude vyžadovat nejenom odborný přístup, ale i úzkou součinnost mezi řídícím orgánem MŠMT a výkonnou složkou, kterou zajišťují kraje a obce. Zde bychom měli začít.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama