Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2020 13:57:00

Sociálním službám chybí peníze, navrhujeme dofinancování ve výši dvou miliard

Sociálním službám chybí peníze, navrhujeme dofinancování ve výši dvou miliard

Sociálním službám každoročně chybí několik miliard korun na to, aby mohly poskytovat standardní péči svým klientům. Nejinak je tomu i letos.

 Lidovci každý rok upozorňují vládu při schvalování rozpočtu na dofinancování těchto služeb. Letos jim chybí asi dvě miliardy korun. Proto poslanci KDU-ČSL Pavla Golasowská a Vít Kaňkovský připravili tři pozměňovací návrhy, které by zajistily sociálním službám dostatek financí pro jejich fungování pro rok 2021.

„Nechceme, aby došlo ke stejné situaci jako v květnu 2019, kdy jsme svolávali mimořádné schůze a tlačili na vládu, aby potřebné peníze pro sociální služby našla,“ uvedl poslanec Vít Kaňkovský.

„Zaměstnanci v sociálních službách jsou od začátku vypuknutí epidemie covid-19 v první linii. Jejich platy jsou přitom stále silně pod průměrem. Součástí našeho návrhu je i dofinancování jejich platů,“ doplnila Pavla Golasowská.

Navrhované dvě miliardy korun chtějí lidovci rozdělit na tři části:

  • 600 milionů korun by mělo směřovat na náklady spojené s transformací psychiatrické péče
  • 500 milionů korun je určeno na výpadek financování již skončené podpory EU individuálních projektů, jako jsou Azylové domy a další preventivní program
  • 900 milionů korun by mělo jít na zvýšené náklady spojené s COVID 19, dále dofinancování platů v sociálních službách a dokrytí výpadků financování ze strany obcí a krajů, způsobených rozpočtovými škrty
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama