Mgr. Marek Novák, MBA

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2020 8:11:20

Kriminalita mládeže je stejně nebezpečná jako virus

Kriminalita mládeže je stejně nebezpečná jako virus

Stále a na všech vládních úrovních, se hledají recepty na řešení neradostné situaci v otázkách kriminality a drogové závislosti mládeže. Oba tyto palčivé problémy navíc komplikuje současná pandemická situace.

Řešení je však potřeba hledat intenzivně, protože ve výsledku mohou parametry trestné činnosti mládeže přejít, minimálně v určitých lokalitách do pandemických rozměrů.

Že jde zejména o práci s rizikovými skupinami a menšinami, je jasný fakt. Nicméně ani ostatní skupiny většinové mládeže nejsou bez rizik. Jde zejména o požívání alkoholu, cigaret a měkkých drog, kde bohužel patříme mezi evropskou špičku (zdroj Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) 2019).

V této souvislosti  jsem podal, několik interpelací na ministryni práce a sociálních věcí a ministra školství. Tykají se významných problému, které blokují řešení současné situace. Jde o způsob, jakým řeší Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky problematiku poddimenzovaných OSPOD a opatření v dětských domovech v souvislosti s kriminalitou. Dále jsem odeslal dotazy na resort školství ve věci neziskových organizací zabývajících se kriminalitou a sociálními problémy dětí a otázkám podpory mediální gramotnosti včetně práce se sociálními sítěmi v České republice.

Máme-li začít úspěšně bojovat s kriminalitou mládeže na všech frontách, musí být v první řadě připraven stát. Odmítám formální plnění úkolů a zbytečné plýtvání penězi. Máme zpoždění a musíme se ho snažit, co nejrychleji, dohnat.

Konkrétně jsem se dotázal:

Jakým způsobem je podporována ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy mediální výchova na základních a středních školách v České republice?

Jaké jsou cíle mediální výchovy podle Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy? Jaké klíčové kompetence má mediální výchova rozvíjet? Jak jsou tyto kompetence ověřovány?

Dochází v oblasti mediální výchovy k finanční nebo jiné podpoře neziskových organizací ze strany Ministerstva školství, mládeže, anebo je mediální výchova svěřena výhradně příspěvkovým organizacím?

V případě, že k finanční nebo jiné podpoře neziskových organizací docházelo, kolik činila v roce 2019?

Jaký objem finančních prostředků vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky na podporu činnosti Neziskových organizací v roce 2018?

 Jaký objem finančních prostředků vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky na podporu činnosti Neziskových organizací v roce 2019?

 Jaká kritéria Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy uplatňuje při rozdělování peněžních prostředků na podporu činnosti Neziskových organizací?

Jakým způsobem dochází k vyhodnocování zatížení jednotlivých OSPOD?

 Jaká opatření chystá Ministerstvo práce a sociálních věcí zavést v první polovině roku 2021 tak, aby k přetěžování OSPOD a jejich pracovníků nedocházelo?

 Bude součástí opatření uvedených pod bodem 2 i vypsání speciálního dotačního titulu?

 Jakým způsobem Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky přispívá k prevenci kriminality v Zařízeních?

Věřím, že dostanu odpovědi, se kterými budu moci dále pracovat na zlepšení celkové situace v oblasti kriminality mládeže.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama