Mgr. Marie Benešová

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2020 18:49:00

Nejvyšší orgány právnických osob mohou dál rozhodovat bez nutnosti osobního setk

Nejvyšší orgány právnických osob mohou dál rozhodovat bez nutnosti osobního setk

Vláda dnes schválila návrh zákona z pera Ministerstva spravedlnosti, kterým se prodlužuje možnost právnických osob rozhodovat distančně nebo per rollam až do 30. června 2021.

 Tzv. lex covid justice (zákon č. 191/2020 Sb.) tuto možnost právnickým osobám poskytoval pouze do konce roku 2020.

Ministerstvo spravedlnosti reaguje na aktuální situaci v souvislosti s šířením onemocnění COVID-19, kdy jsou přijímána opatření, kterými se omezuje setkávání osob ve vnitřních prostorách budov. V takovém případě je ohroženo řádné fungování právnických osob, neboť nejvyšší orgán nemůže rozhodovat. Některé právnické osoby, například obchodní korporace nebo společenství vlastníků jednotek, mívají i stovky či tisíce členů nejvyšších orgánů. Je zřejmé, že takové množství osob se za stávajících opatření nemůže setkat prezenčně.

„Předložený návrh zákona plánuje prodloužit možnost orgánů právnických osob rozhodovat jiným způsobem než prezenčně na zasedání, i když by takovou možnost nepřipouštělo zakladatelské právní jednání právnické osoby,“ uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

„V první řadě mohou právnické osoby i nadále rozhodovat s využitím technických prostředků, tedy distančně, například formou videokonference či telekonference. V takovém případě se zasedání orgánu koná, avšak někteří či všichni členové jsou přítomni jen vzdáleně. Druhou možností je rozhodovat mimo zasedání orgánu v písemné formě, tzv. per rollam. Tehdy se zasedání orgánu vůbec nekoná, celý proces rozhodování probíhá pouze písemně, a to buď v listinné (např. poštou) či v elektronické formě (např. prostřednictvím datových schránek, e-mailů),“ doplnila ministryně.

Výše uvedených možností rozhodování mohou využít všechny právnické osoby bez omezení, tedy nikoli jen obchodní společnosti, ale například i spolky, společenství vlastníků jednotek, bytová družstva, veřejné vysoké školy nebo nadace.

Záměrem je přijmout uvedená opatření co nejrychleji, ideálně do konce roku 2020, aby měly právnické osoby jistotu ohledně způsobu rozhodování orgánů. Proto by měl být zákon projednáván ve stavu legislativní nouze. Účinnosti by pak měl zákon nabýt dnem jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama