PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.12.2020 6:34:00

S pravicovou politikou k holým zadkům

S pravicovou politikou k holým zadkům

Komentář na facebookovém profilu - ekonomické vyhlídky do budoucna.

Předseda ODS Petr Fiala dokáže na adresu zrušení superhrubé mzdy a nastavení daňových pásem na 15 a 23 procent vychrlit plno hladkých, kulatých, uklidňujících slov, kterými říká, že nic se neděje a všechno je v pohodě. Daleko přesněji ale podstatu postoje ODS vyjádřil její známý sprosťák Pavel Novotný Oficiální z Řeporyjí, který nedávno napsal úplně natvrdo a jasně: Jak se dostaneme k moci, tak zvýšíme DPH a budeme škrtat ve výdajích.

Takže je to daleko jednodušší a srozumitelnější, než jak tvrdí předseda Fiala. Modrá šance je zpět. Celá logika a filozofie Občanské demokratické strany, známá už z devadesátých let, se prostě vrací.

Miroslav Kalousek se mýlí, když tvrdí, že to žádná pravicová politika není, protože ta přece nedělá sekery. Toto je naopak typická pravicová politika. Je totiž zřejmé, co bude v celém světě tématem příštího roku: daně - protože se bude řešit, kdo dnešní krizi zaplatí. A hraje se tu o to, aby ji opět zaplatili ti nejslabší čili nízkopříjmové skupiny. Tohle je zkrátka čistá pravice: zvýšíme DPH a budeme škrtat ve výdajích.

No potěš pámbu! V této i minulé vládě jsme systematicky pracovali na tom, aby Česká republika konvergovala vůči vyspělým zemím, abychom nebyli zemí levné práce. Čerstvě učiněný rozsáhlý daňový krok tuto politiku maže. Udělat tak zásadní daňovou změnu znamená, jako byste vytyčili trajektorii. Tím se staví koleje, které ukazují další směr. Každý, kdo přijde po nás, bude muset řešit, že mu chybí příjmy. Přístup feldkuráta Katze –„To se nám to dává všem, když nám půjčují!“ – je přitažlivý. Jak dlouho ale může fungovat?

Na jedné straně jsme se ve vládě shodli, že se chceme z krize proinvestovat. No jo, ale k tomu potřebujeme příjmy. Jenže když nemáte zdroje, tak politiku investic realizovat nemůžete. Není ani úplně pravda, že změna daní z příjmů posílí kupní sílu. Když se výrazně více přidává bohatým, tak oni peníze do spotřeby vracet nebudou, maximálně si pořídí hypotéky anebo si koupí nové iPhony, ale k zásadnímu posílení spotřeby nedojde.

Co tato země potřebuje? Potřebuje dohnat vyspělé země i ve mzdové oblasti. Dialog, který jsme v uplynulých letech vedli na tripartitě, vyústil v organické zvyšování mezd, jež je strašně důležité pro naše přiblížení se Německu, Rakousku apod. Nyní se zařazuje zpátečka. Premiér Andrej Babiš již někde řekl, že vlastně jde o to, aby podnikatelé nezvyšovali mzdy. Čerstvá úprava zrazuje směr, kterým jsme ve vládě šli, směr pryč od politiky levné pracovní síly, směr budování země, která je nezávislou na těch silnějších.

Ve Španělsku se například otevřeně vyhlašuje, že bohatí se teď musí složit na ty chudší a slabší. OECD doporučuje uhodit na korporace, které neplatí daně. Společný jmenovatel je jasný: důsledky krize nesmí nést pouze slabší skupiny. Nezapomínejme ani, že když krize zvyšuje sociální nerovnost a nůžky se rozevírají, vede to i k politické nestabilitě. Stačí se podívat na dění v USA nebo Británii. Nám se léta dařilo budovat sociální smír. A bojím se, že teď tomu bude jinak. Blíží se časy, kdy peníze ušetřené na daních z příjmů od lidí vytáhneme ještě ve větší míře na DPH nebo na omezení veřejných služeb. Za těch dnešních pár set přijdou zítra o tisíce.

Podle analýz je těžce zasažena krizí desetina domácností. Jde zejména o nízkopříjmové skupiny. Čtvrtina byla zasažena středně těžce a dotkla se i další třetiny populace. Jenže tito lidé na změně daní nevydělají. Stejně jako chudší, od Prahy vzdálené regiony.

Z úst poslanců ODS slýcháme, že oni nechtějí oslabovat stát, oni chtějí stát silný. Ano, všichni tušíme, že dneska potřebujeme třeba funkční zdravotnictví, vždyť to na něm všechno visí. Potřebujeme dokonce i administrovat věci, všechny ty kompenzační programy. Když jsem se nedávno nazlobeně ptal hlavní hygieničky, proč včas nenajali více lidí, odpověděla mi, že je najímali, ale za ty prachy nikdo nechtěl přijít. Takže my potřebujeme stát funkční v celé řadě oblastí, v sociální a zdravotnické v první řadě. 

Dovedete si představit, že dneska začneme tenhle stát zpochybňovat a brát mu peníze? Jestliže ODS říká, že chce silný stát, tak já se ptám, jak a z čeho jej bude platit. Zadělává se na strukturální deficit v rozsahu až 150 miliard. Kde ty peníze vzít, když se má škrtat?

Budou se v době, kdy potřebujeme oživit ekonomiku, likvidovat rekvalifikace, investice, aktivní politika práce? A k čemu je dobré navádět zaměstnavatele, aby nepřidávali peníze zaměstnancům? Proč má skončit česká konvergenční politika? Jenom proto, že pravici vyhovuje politika levné práce a stát, ve kterém jsou nízké mzdy? Výsledkem bude, že za pár šušňů bude brzy dělat i střední třída. Pravicová politika tak povede k holým zadkům.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama