TOP 09

Víc, než si myslíte
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2012 12:54:45

Gregora (TOP 09): V labyrintu reforem zdravotnictví

Gregora (TOP 09): V labyrintu reforem zdravotnictví

Občan jako pojištěnec očekává, že nezávisle na reformě bude moci nadále čerpat maximum dostupné péče, převážně bezplatně, a že bude mít volný přístup ke zdravotnickým zařízením.

 Zdravotní pojišťovny jako plátci zdravotní péče naopak očekávají přesná pravidla ze strany státu a jistou míru nezávislého rozhodování. A stát? Stát předpokládá ekonomickou efektivitu systému, jehož středem je spokojený občan.

Systém v současné době spotřebuje tolik peněz, kolik se do něho vloží, bez toho, že by se přímou úměrou zvýšila kvalita zdraví populace. Populace stárne a odvody do zdravotního pojištění nekryjí nákladnou léčbu. Co tedy čeká pacienta v rámci reforem?  Zefektivnění stávajícího rozsahu zdravotní péče a nákladů na léčbu se neobejde bez omezení péče, která je nadbytečná, a bez posílení spoluúčasti pacienta. Nesmí tím být ale narušena definovaná dostupnost péče. Jedním z nástrojů k optimalizaci ve zdravotnictví by měl být e-health. Stát by měl být orgánem převážně kontrolním, pojišťovna prostřednictvím smluv s poskytovateli péče orgánem řídicím. Reforma se neobejde ani bez posílení odpovědnosti občana za své zdraví.

Martin Gregora, lékař a poslanec TOP 09

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama