TOP 09

Víc, než si myslíte
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2012 12:58:59

Langšádlová (TOP 09): Proč lékaři nedostali od Ratha přidáno?

Langšádlová (TOP 09): Proč lékaři nedostali od Ratha přidáno?

Hejtman Středočeského kraje obvinil ministra zdravotnictví Leoše Hegera, že „podrazil“ lékaře. Údajně proto, že středočeští pracovníci ve zdravotnictví nedostali přidáno.

 Přitom o platech v krajských nemocnicích rozhoduje prostřednictvím svých dosazených manažerů právě David Rath. Skutečnou příčinou jsou jeho neprůhledné investice, populistické vyhazování peněz a snaha vyvolat před volbami nespokojenost proti vládě.

Podívejme se na pravdivé údaje. Státem řízené fakultní nemocnice zvýšily platy o slíbených 6,25 %, i když jim nová úhradová vyhláška přiznává menší nárůst peněz než krajským nemocnicím. Středočeští lékaři však na výplatních páskách žádné peníze navíc nenašli. Hejtman Rath se vymlouvá na ministra zdravotnictví, ačkoli ten krajským nemocnicím zajistil více prostředků než nemocnicím státním.

Zakopaný pes leží v hospodaření Středočeského kraje. Na populistickém vracení regulačních poplatků si jen pro rok 2010 vyhradil asi 80 mil. Kč. Další stovky milionů korun se protočily v podivných zakázkách investičního charakteru v krajských nemocnicích. Připomeňme nákup předražených přístrojů v Kladně nebo téměř půl miliardy korun na nový pavilón v Mladé Boleslavi. V dalších zakázkách byli vyloučeni uchazeči prostřednictvím nechvalně známých „losovaček“.

Tyto sumy nyní porovnejme s částkou, která by stačila na zvýšení platů zdravotnických pracovníků – cca 89 mil. Kč. Je zcela zřejmé, že krajským nemocnicím prostředky neschází. David Rath však raději chce před volbami otvírat nové pavilony, fotit se u nich a za peníze daňových poplatníků si dělat reklamu. Pokud se ještě podaří svést vlastní problém na ministra zdravotnictví, plán by mu vyšel dokonale. Naštěstí lze na konkrétních číslech dokázat pravý opak a lidé se zmást nedají. 

Helena Langšádlová, poslankyně za Středočeský kraj

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama