Ing. Pavel Dopita, LL.M., MBA

Zastupitel Prostějova za SPD
  • SPD
  • Prostějov
  • sport
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,34. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2021 20:43:15

Má potravinová soběstačnost naší republiky smysl?

Má potravinová soběstačnost naší republiky smysl?

Řada Prostějováků se na mě, jako zastupitele, obrátila, abych jim vysvětlil, jak je to myšleno s povinnými kvótami na české potraviny a potravinovou soběstačností České republiky.

Opakovaně jsem byl vyzýván na prostějovských sociálních sítích a zejména ve skupině „Prostějov bez cenzury“ některými bojovníky za volný trh k vyjádření s tím, že je to podle nich nesmysl, který zdraží potraviny, nebo budou nedostupné. Myslím si proto, že je užitečné se vyjádřit i zde a některá tvrzení vyvrátit.

 O co se vlastně jedná? Schválená novela Zákona o potravinách a tabákových výrobcích nově zavádí povinné kvóty v nabídce obchodních řetězců nad 400 m2. A sice, že podíl českých potravin musí činit 55 % hmotnosti. Týká se 131 položek z celkem asi 130 tisíc druhů. Takže není pravda, že bychom museli produkovat 55 % mořských ryb, jak mi někteří podsouvají, protože ty v tomto seznamu nejsou podobně jako například mandarinky. A skutečně nebude ani nikdo prohlížet u pokladny košík, co si kupujete. Je zajímavé, jak tito obhájí rovného trhu bojují za zahraniční hypermarkety. Mimochodem víte, že tyto u nás neplatí daně stejně jako dovozci zahraničních přebytků a ty končí v zahraničí?

 Častý argument dotazujících byl, že trh musí zůstat svobodný a SPD přece vystupuje proti dotacím. Ano, to mají pravdu, jsme proti dotacím, ale ne za situace, kdy je tento trh pokřivený a je otázkou přežití, zda podpoříme naše zemědělce, aby měli rovnocenné podmínky. Když jsme vstupovali v roce 2004 do EU, byl slib, že se do roku 2013 dotace vyrovnají. Jak to dopadlo? Dnes máme dotace na hektar asi 91 % unijního průměru a MZ ČR smí vyplácet národní dotace ve výši 35 %, kterých zatím nikdy nedosáhlo. I těch 91 % je zavádějících, protože státy na východ od nás mají méně, a tak oproti těm západním, kde činí národní dotace u některých komodit i 100 %, jsme ve skutečnosti na jedné třetině. To je ta „Společná zemědělská politika.“ Osobně považuji za fér, když výše dotace bude stejná v celé EU. Pokud není, musíme chránit naše zemědělce.

 Problém jsou přebytky, na které jsem byl také dotazován. Jak na západ od nás zjistili, je pro ně výhodnější je i 100 % dotovat a vyvézt, než je likvidovat. Co na tom, že bramborami za korunu likvidují naše zemědělce, protože ti ani v sezóně jít pod 5 korun nemohou. Tak jsme se dostali například v soběstačnosti vepřového masa na 38 %. Výkupní cenu určují řetězce, ano ty, které odvádí daně v zahraničí, a které si pak přihodí 300 % marži. Například ve Francii mají strop 25 % + DPH. To zavést u nás, to by bylo křiku.

 Odpověď pro milovníky vína. Ano, jsme soběstační jen z 28 %, ale víno není na seznamu. Důvod, proč vinaři protestují je ve skutečnosti ten, že na seznamu je vinná šťáva, kterou vozí ze zahraničí a dělají z ní víno, a to pak vydávají za to naše, moravské. Jen tak mimochodem, kolik milovníků vína jej kupuje v hypermarketech? Není lepší prověřená vinotéka, které se kvóty netýkají? Těch máme v Prostějově dostatek a s kvalitními víny. Takže ten křik není od drobných vinařů, ale od velkých firem, které mají dohody s hypermarkety a víno je pro ně něco jako europivo. Možná to zažene žízeň, ale to je tak všechno.

 Jednu výtku ovšem akceptuji. Když se srovnávají drobné plodiny, jako například v dotazech zmíněné jahody. Kritici mají pravdu v tom, že například v Polsku končí většina dotací u malých farem, u nás ve velkých agrofirmách. V celém evropském zemědělství tvoří 75 % malé či střední rodinné farmy (Eurostat), u nás pouhých 25 %.  Někde jsou místo dotací poskytovány úlevy, např. malé farmy do určitého zisku jsou osvobozeny od daní. Toto by mohlo být k zamyšlení i u nás. Částečně by se vyrovnaly podmínky, takže hlavně drobní farmáři by byli více konkurenceschopní.

 Dalším rezonujícím tématem byla potravinová bezpečnost. V době každé krize se oznamuje, na jak dlouhou dobu máme například ropné produkty, ale jak je to s potravinami? Proč tedy podporovat naše zemědělce? Lépe formulováno by bylo proč se snažit narovnat jim podmínky, které Společná zemědělská politika evidentně nezajistí a co pro to vlastně může udělat náš stát? A proč je to výhodné nejen pro samotné farmáře, ale značný prospěch z toho plyne nám všem. Agrární politika ČR sleduje řadu cílů, které jsou v ní přímo definované a má rovněž nespočet dalších celospolečensky pozitivních dopadů. Mezi nimi je i strategicky důležitá potravinová bezpečnost země. To je soubor takových opatření státu, který zajistí dostatek kvalitních potravin za dostupnou cenu a v souladu s agrární politikou se zapojením především domácích zdrojů. Já jsem si vzpomněl, v souvislosti s vykoupenou moukou na jaře, na svoji babičku. I v těžkých válečných časech se musela postarat o rodinu. Ještě mnoho let po válce pak stále měla doma ve spíži regál s moukou a když jeden pytlík odebrala, další dokoupila. Tak si udržovala zásobu na několik týdnů, jak říkala, na horší časy. Takhle si představuji potravinovou bezpečnost já, a tak by se měl starat i stát. Zajistit, aby v případě zastavení importu potravin do republiky tento výpadek částečně pokryla domácí produkce. Když budeme mít na polích jen řepku a solární panely, tak to půjde těžko.

 Co závěrem? Já vím, že nám to s největší pravděpodobností EU shodí se stolu a zakáže, podobně jako to provedla Maďarsku nebo Rumunsku. Ale je nutné o tom hovořit a nevzdávat se bez boje.  Nebo časem budeme na české zemědělství jenom vzpomínat tak, jako na cukrovary okolo Prostějova.

 Ing. Pavel Dopita, LL.M., MBA
zastupitel za SPD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama