Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2021 18:49:00

Potraviny v Česku zdražují nejrychleji za více než třináct let

Potraviny v Česku zdražují nejrychleji za více než třináct let

Komentář na facebookovém profilu k růstu cen potravin

 To pro Babišovu vládu není dobré vysvědčení. Kilogram vepřové pečeně zdražil mezi prosincem a lednem o 10,70 korun. Polotučné mléko o skoro korunu. Máslo v přepočtu na kilogram bylo oproti prosinci dražší o bezmála čtyři koruny. Ceny zeleniny a například i brambor vzrostly mezi prosincem 2020 a lednem 2021 o více než deset procent. O takřka deset procent byly meziměsíčně dražší také vajíčka. I proto hnutí SPD usiluje o potravinovou soběstačnost a podporu českých zemědělců, abychom nebyli závislí na drahém dovozu z ciziny.

V lednu 2021 potraviny a nealkoholické nápoje meziměsíčně zdražily o 3,1 procenta. V tomto miléniu zdražily výrazněji jen jednou, a to právě před více než třinácti lety, v listopadu 2007, kdy z měsíce na měsíc poskočily o rovná čtyři procenta.

Ceny zeleniny a například i brambor vzrostly mezi prosincem 2020 a lednem 2021 o více než deset procent. O takřka deset procent byly meziměsíčně dražší také vajíčka. Výsledkem toho všeho je nejprudší meziměsíční cen potravin a nealkoholických nápojů za posledních více než třináct let, upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda.

„Pro statisíce domácností tak bude letošní rok nejnepříjemnější za posledních deset let. Budou totiž zároveň čelit propadu příjmů, nárůstu rizika propuštění a ještě k tomu pravděpodobně i stále poměrně citelné inflaci, včetně inflace cen potravin. Životní úroveň Čechů se tak bude vyvíjet zřejmě nejhůře od roku 2013, což může mít ve volebním roce zásadní vliv na podobě vlády, jež z říjnových voleb vzejde,“ upozorňuje Kovanda.

I proto hnutí SPD prosadilo zákon, který podporuje české zemědělství, abychom nebyli závislí na drahém dovozu z ciziny. Hnutí SPD se snaží bojovat proti zdražování i bojem proti zvyšování cen elektřiny a podali jsme kvůli tomu i stížnost k Ústavnímu soudu.

Co se týče strašení bruselistů, že to náš zákon přinese zdražení. Není to pravda a je to přesně naopak. Dám konkrétní příklady z loňska. Vloni čeští zemědělci prodávali supermarketům kilo jablek za 15 Kč a řetězce je prodávali lidem za 30 korun kilo. Jakmile došla česká jablka a nebyla konkurence, tak řetězce nadnárodních supermarketů dovážely zahraniční jablka za 80 korun kilo. Nebo květák - řetězce prodávaly český květák za 30 korun kilo (v přepočtu na kila) a jakmile došel, tak prodávaly zahraniční za 99 korun kilo. Jaký je závěr - POKUD EXISTUJE ČESKÁ ALTERNATIVA, TAK JE ZBOŽÍ DÍKY VZÁJEMNÉ KONKURENCI LEVNĚJŠÍ.

Jak navíc upozornil server kurzy.cz, reálná inflace je ještě vyšší. Měření inflace přírůstkem indexu spotřebitelských cen není totiž ani zdaleka dokonalé. Do indexu nejsou přímo zařazeny například ceny nemovitostí, které v posledních letech rostly o desítky procent. Ceny nemovitostí jsou v indexu zachyceny pouze nepřímo prostřednictvím pronájmů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama