Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2021 9:19:35

V zemských volbách v Německu propadla CDU kancléřky Merkelové!

V zemských volbách v Německu propadla CDU kancléřky Merkelové!

Výsledky nedělních zemských voleb, které proběhly v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falci, německá média okomentovala slovy, že byly černým dnem pro Křesťanskodemokratickou unii (CDU) dosluhující kancléřky Angely Merkelové.

Hnutí SPD hodnotí výsledky proběhlých zemských voleb v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falci jako očekávané vyústění toho, že Němci nejsou spokojeni se současnou politikou určovanou německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která vrcholně prezentuje Křesťanskodemokratickou unii (CDU), kde zastávala do 7. prosince loňského roku funkci předsedkyně. Německo společně s Francií určují strategii Evropské unie na další léta a v minulosti právě tyto dvě země umožnily nelegální vstup milionům imigrantů do unijních zemí. Celá řada občanů z daných regionů, kde proběhly minulou neděli zemské volby, také vyjádřila svůj nesouhlas s postupem současné spolkové vlády v rámci řešení koronavirové krize.

CDU německé kancléřky Angely Merkelové v nedělních zemských volbách v Bádensku-Württembersku a v Porýní-Falci skončila v obou případech druhá, ale zřejmě bez šance dostat se do regionálních vlád. Tyto výsledky navíc naznačují možný vývoj po zářijových německých parlamentních volbách, po kterých by CDU mohla skončit v opozici. Do zemského sněmu v Bádensku-Württembersku i v Porýní-Falci se dostala protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která nejvíce kritizovala umožněnou korespondenční volbu. 

V Porýní-Falci vyhráli sociální demokraté s 35,7 procenta hlasů, což je o půl procentního bodu horší výsledek než při volbách před pěti lety. Druhá CDU v Porýní-Falci dostala 27,7 procenta hlasů, což je oproti roku 2016 propad o 4,1 procentního bodu. Tak špatný výsledek zde konzervativci dosud nikdy nezaznamenali. Alternativa pro Německo (AfD) skončila na čtvrtém místě s 8,3 procenta. V Bádensku-Württembersku podle průběžných výsledků skončila CDU s 24 procenty hlasů druhá za Zelenými s odstupem zhruba devíti procentních bodů. Pro konzervativce je tento výsledek nejhorší v poválečných dějinách této spolkové země. Po CDU následují sociální demokraté s 11 procenty hlasů, liberálové (FDP) s 10,5 procentem hlasů a Alternativa pro Německo (AfD) s 9,7 procentem hlasů.

Hnutí SPD v souvislosti s proběhlými zemskými volbami upozorňuje, že korespondenční hlasování, a to po zkušenostech z proběhlých prezidentských voleb v Rakousku a USA, může u voličů zpochybnit regulérnost takového hlasování a jeho výsledky.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama