Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2021 12:01:25

Péče o naše děti je základem naší budoucnosti

Péče o naše děti je základem naší budoucnosti

Včera jsme v Poslanecké sněmovně projednávali novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Šlo zejména o budoucí podobu nastavení pěstounské péče.

A, nebojím se to říci, o záchranu instituce pěstounství v České republice i pro budoucí léta.

Péče o  ohrožené a opuštěné děti je společensky nesmírně  významná
a záslužná práce, které si v hnutí SPD velmi vážíme. Ale její finanční ohodnocení je v současné době naprosto nedostatečné. Proto jsem v této oblasti předložila některé pozměňovací návrhy, které by tuto neudržitelnou situaci vylepšily.

Jak pomoci pěstounům

V první řadě jde o návrh na zvýšení odměn pěstounů, kterých v současné době, i v důsledku neutěšené finanční stránky pěstounství, ubývá. A klesá i počet nových zájemců  o zajišťování pěstounské péče.

Navrhuji tedy významné zvýšení měsíčních odměn jak u tzv. dlouhodobých pěstounů, tak zejména i u pěstounů náhradních, krátkodobých, kteří musí být  prakticky nonstop k dispozici k okamžitému převzetí dítěte do péče.

Od roku 2013 byla několikrát navyšována minimální mzda, což vítáme a podporujeme, ovšem odměny pěstounů odpovídajícím způsobem navyšovány absolutně nebyly.

V rozlišení odměn pěstounů nebyla ani adekvátním způsobem finančně zohledněna péče o děti, které jsou ze zdravotních důvodů závislé na pomoci jiných osob. Což je  péče  nesrovnatelně náročnější, finančně i jinak, než standardní péče o zdravé dítě.

Při dlouhodobém zvyšování cen základních životních potřeb
nevyhnutelně dochází k tomu, že tito přechodní pěstouni nemohou pokrýt veškeré nutné náklady spojené s péčí o zdravotně handicapované  děti. A vedle  výkonu tohoto typu pěstounské péče nelze ještě pracovat, a to ani ve vedlejším pracovním poměru resp. na částečný úvazek. Sama o sobě je toto těžká práce na plný úvazek, na 24 hodin denně.

Navíc každý pěstoun musí projít přísným úředním posouzením
a hodnocením, jakožto i následnou přípravou pro pěstounství, která se týká i členů jeho domácnosti.

Na rozdíl od tzv. příbuzenských pěstounů, členů rodiny dítěte, o které pečují. Ti touto přípravou procházet nemusí a nejsou ani tak detailně prověřovaní. I proto ve svém návrhu nově definuji způsob odměňování těchto příbuzenských pěstounů. A to tak, že odměna pěstouna by jim automaticky náležela jen při péči o děti zdravotně postižené na péči jiných osob – a v ostatních případech jen tehdy,  pokud by to naléhavě vyžadovaly jejich sociální a majetkové poměry. O čemž by rozhodovala krajská pobočka Úřadu práce na základě vyjádření místně (dle trvalého bydliště pěstouna) příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností.

Odměny pěstounů musí být dostatečné a spravedlivé!

Současná úprava odměn pěstounů je následující:

U  dlouhodobých pěstounů

12 000 Kč měsíčně, je-li pečováno o 1 dítě

18 000 Kč měsíčně, je-li pečováno o 2 děti,

30 000 Kč měsíčně, je-li pečováno alespoň o 3 děti, anebo
je-li pečováno alespoň o jedno dítě, které je osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo ve stupni III (těžké závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost)

U přechodných pěstounů v evidenci jde pak paušálně o 20 000 Kč měsíčně.

Já nyní navrhuji jejich zvýšení tímto způsobem:

U dlouhodobých pěstounů

18 000 Kč měsíčně při péči o 1 dítě,

21 000 Kč měsíčně při péči o 1 dítě, které je osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni I (lehká závislost),

24 000 měsíčně Kč při péči o 2 děti,

30 000 Kč měsíčně  při péči o 3 děti nebo o 1 dítě, které je osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost).

U pěstounů na osob na přechodnou dobu

30 000 měsíčně Kč při péči o 1 dítě,

33 000 Kč měsíčně  při péči o 1 dítě, které je osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni I (lehká závislost),

36 000 Kč měsíčně při péči o 2 děti,

40 000 měsíčně Kč při péči o 3 děti nebo o 1 dítě, které je osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost).

Pokud nyní razantně finančně nepodpoříme pěstounskou péči, do budoucna vzroste počet opuštěných a ohrožených dětí umístěných v péči ústavní - a tím pádem dojde i ke zvýšení veřejných výdajů
ve formě zvýšení  nákladů na tento sociální služby, protože už nebudeme mít jinou možnost, jak tuto péči adekvátně zajistit.

A, konečně, navrhujeme do zákona vložit automatický valorizační mechanismus, pomocí něhož by se odměny pěstounů pravidelně zvyšovaly na základě meziročního růstu reálné průměrné mzdy
v národním hospodářství – jako je tomu například u všech typů důchodů. Pevně věřím, že ke zvýšení odměn za poskytování pěstounské péče dojde co nejdříve. Je to jednak v zájmu naší budoucnosti –ale hlavně, jde o splátku dlouhodobého dluhu, který jako společnost k našim pěstounům máme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama