Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2021 6:37:00

Život samoživitelek a samoživitelů nejen v době covidu

Život samoživitelek a samoživitelů nejen v době covidu

Tato doba není jednoduchá, pro nikoho z nás a zejména pro ty, kteří jsou na vše sami.

 Proto 1. místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková a poslankyně Pavla Golasowská ve čtvrtek uspořádaly webinář na téma: "Život samoživitelek a samoživitelů nejen v době Covidu“.

Cílem setkání bylo jednak definování potřeb samoživitelů nejenom během pandemie, ale také následná příprava legislativy, která jim bude nápomocná.

Na tomto on-line setkání diskutovali jak lidé z oboru, tak politici, kteří se v touto oblastí dlouhodobě zabývají, jako 1. místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková, poslankyně Pavla Golasowská, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, sociolog Daniel Prokop, Jitka Uhrová za STEM, Petra Cvrkalová za Nadační fond VRBA, David Procházka za Donio, Martina Navrátilová za samoživitelky, Ivana Spoustová za legislativu a návrhy řešení, Kateřina Jirková za MPSV a Jakub Sosna za MSp.

Z debaty vyplynula definice aktuálních potřeb samoživitelek a samoživitelů, kteří jsou na výchovu svých dětí sami. Často se potýkají s takovými záležitostmi jako je nedobrá ekonomická situace, nedostatečné množství částečných úvazků, množství soudních řízeních, problémy s duševním zdravím, nedostatečná podpora nízkoprahových aktivit a mnoho dalších…

„Musíme pomoci nejenom samoživitelkám a samoživitelům, ale především jejich dětem, které jsou naší společnou budoucností a budou to právě ony, které budou vytvářet další hodnoty. Přejeme si, aby naše děti vyrůstaly ve spokojených rodinách a nebyly zasaženy problémy, které se v nich musí řešit,“ řekla Šárka Jelínková. „Je třeba také podporovat neziskový sektor, který často supluje stát a pomáhá lidem v konkrétních situacích přímo v terénu,“ dodala Šárka Jelínková.

„Podpora samoživitelek a samoživitelů není pouze má priorita, ale priorita celé KDU-ČSL a budeme v tom i nadále pokračovat. V současné době podal jednak Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL, návrh na valorizaci výživného, a také předkládáme pozměňující návrhy, které se týkají přídavků na děti,“ sdělila Pavla Golasowská.

Na setkání se pracovalo s daty získanými výzkumem společnosti STEM, zazněla zde spousta podnětů, návrhů na legislativní řešení a praktickou podporu. Výstupem webináře byla i velmi užitečná zpětná vazba pro ministerstva i pro politiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama