Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2021 7:23:52

Sněmovna schválila novelu zákona hnutí SPD o poskytnutí ošetřovného!

Sněmovna schválila novelu zákona hnutí SPD o poskytnutí ošetřovného!

Tuto středu byla v rámci 98. schůze Poslanecké sněmovny přijata ve zrychleném řízení novela zákona o poskytnutí ošetřovného, která reaguje na současný stav rozšířením osob s nárokem na výplatu tohoto příspěvku.

Hnutí SPD se významně podílelo na novele zákona o poskytnutí ošetřovného, kterou za skupinu poslanců, kde většina z nich byla z SPD, předložila dne 26. března tohoto roku navrhovatelka Lucie Šafránková. Hlavním záměrem novely je dostat zpět do svých zaměstnání důležité osoby podílející se na boji s nemocí covid-19, které v důsledku nutnosti péče o své malé děti nevykonávají své profese, jež stát nyní akutně velmi potřebuje. Jedná se o lékaře, zdravotní sestry, záchranáře, příslušníky bezpečnostních sborů, zdravotnické laboranty, hygieniky, lékárníky atd.

Konkrétní úprava spočívá v tom, že se do současného platného zákona doplňuje odstavec, který zní: „Podmínkou nároku na ošetřovné je, že nezaopatřené dítě nebo osoba podle odstavce 1 nebo dítě mladší 10 let, jde-li o ošetřovné podle § 39 odst. 1 písm. b) bodu 1 a 2 zákona o nemocenském pojištění, žije se zaměstnancem v domácnosti; to neplatí v případě péče o toto dítě nebo o tuto osobu jejím příbuzným v linii přímé nebo v linii vedlejší podle § 772 občanského zákoníku.“ Dále se doplňuje také odstavec, který zní: „Zaměstnanec prokazuje splnění podmínky podle § 3 odst. 6 čestným prohlášením.“

Velmi nás těší souhlas Sněmovny s tím, že byl zákon přijat ve zrychleném řízení již v prvním čtení a to vzhledem k akutní potřebě urychleně řešit otázky zvýšení finančního zabezpečení zejména nízkopříjmových rodičů, rodičů-samoživitelů. Ti jsou nuceni dlouhodobě pobírat nízké ošetřovné při péči o děti, v návaznosti na vyhlášená mimořádná opatření, bez možnosti vystřídat se v této péči s jiným členem rodiny (příbuzným) a navrátit se (alespoň na čas) s výrazně vyšším příjmem do zaměstnání. Návrh novely též zohledňuje současnou společenskou potřebu, spočívající v posílení personálního stavu v našem zdravotnictví, který je nyní nedostatečný i v důsledku toho, že mnoho rodičů-zdravotníků je nuceno dlouhodobě doma pečovat o své malé děti bez možnosti vystřídání či alternace a návratu do práce.

Hnutí SPD zpracovanou novelou o poskytnutí ošetřovného dalo všem našim občanům zpětnou vazbu o tom, že mu není současná situace, ve které se naše republika nachází, lhostejná. SPD se snaží různými návrhy tento nepříznivý stav zlepšit.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama