JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2021 4:31:00

Není na co čekat - znárodnit

Není na co čekat - znárodnit

Masivní mediální kampaň o tzv. senzačním, po více než 6 letech, nalezeném vážném podezření, zcela vymazala z mediálního prostoru skutečně vážnou věc, a to situaci v našem hutnictví, dnes v podniku Liberty Ostrava.

 Odboráři z tohoto podniku vůbec nehledali diplomatický slovník a rovnou mluví o cestě do Prahy a defenestraci. Připomeňme si, že NHKG, Nová huť Klementa Gottwalda, nebo také Donbas - před rokem 1990 zaměstnávala 23 tisíc lidí. Vlajková loď socialistického těžkého průmyslu. Jeden z nejvýznamnějších exportérů národního hospodářství. 1. ledna 1952 byla slavnostně zapálena první vysoká pec, z níž za dva měsíce vyteklo první surové železo.

V roce 2003, pod názvem Nová Huť, byla zcela privatizována a po mnoha spekulativních transakcích v průběhu času stojí dnes krok od propasti. Liberty Ostrava, tak se jmenuje v současnosti (před tím ještě ArcelorMittal), má už jen 6 tisíc zaměstnanců a její britsko-indický majitel (od roku 2019), ocelářský magnát Sandžív Gupta, přivedl ocelárnu na pokraj bankrotu. Situace je už natolik vážná, že zdejší hutníci a odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost.

Pro KSČM je nepřijatelné, aby poté, co bylo nutné uhelné doly zachraňovat od privatizátora typu Bakaly, problémech ve Vítkovických železárnách, byla zlikvidována i NHKG. Ano, NHKG. Tento podnik vybudovali komunisté a komunisté ho také budou bránit a chtít zpátky. Všemi dostupnými zákonnými prostředky.

Viníci daného stavu musí být konfrontováni s trestně právní odpovědností a bude-li prokázána, také potrestáni. V souvislosti s nyní moderním vyhošťováním, třeba i vyhoštěni z České republiky se zákazem cokoli koupit v ČR, ale určitě včetně propadnutí majetku v hodnotě způsobené škody. Nekompromisně.

Jediným možným řešením je podle KSČM převzetí Liberty Ostrava do vlastnictví státu. Stejně jako tomu bylo u OKD. Přesně v intencích těchto kroků budeme neprodleně konat. 20. dubna je to plánovaný bod na schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V přímém ohrožení je nejen oněch šest tisícovek zaměstnanců, ale i další tisíce obyvatel Ostravska, pracujících pro Liberty Ostrava smluvně v navazujících odvětvích. Pokud jejich budoucnost nikoho nezajímá, KSČM ano.

Z bezduchého žvanění a planých slibů hutníci své rodiny nenakrmí a nájem nezaplatí. Rozkrádání a cílená likvidace národního hospodářství musí skončit. Dost bylo privatizace zisků a účtování ztrát státu, tedy všem občanům, daňovým poplatníkům.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama