Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.04.2021 7:21:02

Prosadili jsme zákon, který zakazuje prodej potravin dvojí kvality!

Prosadili jsme zákon, který zakazuje prodej potravin dvojí kvality!

V tomto týdnu podepsal prezident Miloš Zeman novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která by měla zajistit, že se u nás v tuzemských obchodech nebudou prodávat potraviny v nižší kvalitě.

Hnutí SPD vítá, že je konečně zákonem stanoven zákaz prodeje potravin a výrobků zaměnitelných za jiné výrobky v ostatních zemích EU, ale s podstatně odlišným složením. Výjimky budou muset být odůvodněny a spotřebitel o nich bude muset být informován. Za prodej potravin dvojí kvality v tuzemských obchodech bude hrozit pokuta až 50 milionů korun, na což budou dohlížet zaměstnanci SZPI, kteří budou moci podle novely zastírat při kontrolních nákupech svou totožnost. Provozovatel potravinářského závodu bude muset vyřadit z prodeje i takové potraviny, jejichž obal nechrání potravinu před poškozením.

Naše hnutí bylo jednou z prvních politických uskupeních zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR bojující za jednotnou kvalitu potravin v rámci všech unijních zemí. V minulosti bylo zcela běžné, že se k nám dovážely z EU potraviny v mnohem horší kvalitě, než byl požadovaný standard. Jako první jsme mezi občany sepisovali petice proti dvojí kvalitě potravin a toto jsme prezentovali i v rámci celé republiky. Jsme proto rádi, že tento náš podnět spustil veřejnou diskuzi o dvojí kvalitě potravin, na jejímž konci je právě zmiňovaná novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.

Velmi nás ale mrzí, že z uzákoněné novely zákona o potravinách byl na podnět Senátu vyřazen návrh pocházející z dílny hnutí SPD upravující povinné kvóty na prodej vybraných tuzemských potravin v obchodech, který by postupně zabezpečil potravinovou soběstačnost České republiky. Původní schválená novela zákona postoupená do Senátu obsahovala i schválený pozměňovací návrh o navýšení povinného podílu základních potravin vyprodukovaných v České republice. Probruselští senátoři tak podlehli tlaku Evropské komise a náš pozměňovací návrh ze zákona vyškrtli. Též jsme zaznamenali masivní kampaň, která běžela nejen v České televizi, uvádějící tvrzení, že by schválení povinných kvót zastoupených českých potravinových výrobků mělo za následek nedostatek kvalitních potravin v obchodech a též by to vedlo ke zvýšení cen těchto potravin. Je to nesmysl a nic takového by se nestalo. Při následném projednávání ve Sněmovně byl schválen zákon ve verzi bez kvót, které vyškrtl Senát. Občané si tak mohou udělat obrázek o tom, kdo prosazuje a hájí zájmy České republiky, našich zemědělců, živnostníků a našich občanů. 

Hnutí SPD bude i nadále prosazovat, aby na našem trhu a v obchodech byl dostatek kvalitních českých potravin za levné ceny. Prosazujeme a vždy budeme hájit zájmy prospěšné naší republice a našim občanům.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama