RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2021 16:57:00

Stát jsem já, jsem i zákon

Stát jsem já, jsem i zákon

Komentář na facebookovém profilu k reakci premiéra Babiše na výsledek auditu EU

 Jinak to dopadnout nemohlo. Jeden z probíhajících unijních auditů se dočkal dokonce i neobvyklé výsady: byl zveřejněn.

Konstatuje to, co již měsíce či roky víme. Premiér je v konfliktu zájmů. Dokonce i podle českého zákona platného od roku 2017. Protože jde o unijní peníze, má Komise plné právo soulad konání našich úřadů s naší legislativou posoudit.

Nad to by samozřejmě měl mít Agrofert stopku pro peníze od EU od srpna 2018, kdy platí upřesněná úprava v rámci EU. Která, jako nařízení, u nás samozřejmě platí.

Reakce premiéra není překvapivá, ale ve svém obsahu je šokující. Premiér má totiž za to, že on rozhoduje o tom, zda on koná v souladu se zákonem. Což je skandální. A navíc od své vlády vyžaduje, aby se ČR proti verdiktu bránila. A je strašné, že to vláda učiní, což ale nemá odkladný účinek. O tom, zda se vláda vydá na neprobádané, a zřejmě mimo právo stojící pole, kdy nebude od firem vyžadovat peníze zpět (čímž si můžeme říct o posuzování, zda u nás platí právní stát), snad ani nechci přemýšlet.

Uráží mne, že premiér tvrdí, že Komise pracovala "na objednávku" politiků strany, která nebyla ve vládě, měla ve sněmovně jen něco přes 20 poslanců a do minulých voleb do EP nulové zastoupení v Bruselu.

Pokud by pan premiér tvrdil, že konání Komise lze ovlivnit, tak toho samozřejmě zdaleka nejlépe mohl dosáhnout on:

  • pod jeho vliv spadá naše diplomatická mise v Bruselu, kterou "úkoluje" ministr a vláda
  • vláda na návrh Andreje Babiše do Komise vyslala opakovaně "svou komisařku"
  • a měla, a má, docela výkonné zastoupení v EP

Premiér prostě lže, jako když tiskne. A nebo, lže jako Andrej Babiš.

V konfliktu zájmů bezesporu je, a je slabostí naší země, že se s tím neumí vyrovnat.

P.S. Třešničkou na dortu je skandální fakt, že dle názoru českých soudů to vypadá, že o prověření legality mechanismu "Babišových fondů" může požádat pouze Andrej Babiš. Výrok auditorů EK je tak jediný výrok od relevantní nezávislé autority, který se toho týká. A mimo jiné znamená, že firmy pana premiéra nesmí do veřejných zakázek, kde tak často a tak úspěšně figurují.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama