Mgr. Bc. Pavla Golasowská, DiS.

  • KDU-ČSL
  • Moravskoslezský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2021 12:40:00

Sterilizujte si okurky a ne lidi

Sterilizujte si okurky a ne lidi

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 6. května k návrhu na vydání zákona o poskytnutí jednorázové peněžní částky osobám sterilizovaným v rozporu s právem.

Děkuji za slovo, pane předsedo. Pěkné dopoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já bych chtěla poděkovat a jsem moc ráda, že se návrh tohoto zákona na finanční odškodnění osob za nezákonnou sterilizaci posunul až do tohoto bodu a věřím, že v tomto volebním období ho dokončíme a že osoby, které byly vlastně sterilizovány v rozporu s právem, se dočkají finančního odškodnění.

A chtěla bych tady zdůraznit, že pro ně v této době je stejně důležité jako finanční odškodnění také uznání společnosti, uznání našeho státu, že se tyto nedobrovolné sterilizace děly. Stovky osob, které byly sterilizovány bez informovaného souhlasu, to je v podstatě proti své vůli, či například souhlas udělily v situaci, kdy byly v tísni a nebyly schopny posoudit důsledky tohoto rozhodnutí, to je byly k tomu jinak donuceny v období od roku 1966, zůstávají v České republice bez reparace. Možná jenom takový časový souhrn. Tohle se řešilo od roku 2005, kdy závěrečné stanovisko veřejného ochránce práv uvádí, že ve skutečnosti ve všech případech, které hodnotí veřejný ochránce práv, nelze říct, že ženy souhlasily se sterilizací, nebo že byly dostatečně informovány o podstatě a důsledcích takového zásahu, aby jejich souhlas byl právně relevantní. V roce 2009 česká vláda vyjádřila lítost nad sterilizacemi bez informovaného souhlasu. V roce 2012 byla přijata legislativa týkající se informovaného souhlasu při sterilizaci v novele zákona o zdravotních službách. V roce 2015 předložil ministr pro lidská práva vládě návrh odškodňovacího zákona, který bohužel nebyl vládou schválen. Mezitím samozřejmě probíhaly manifestace takto poškozených osob například pod názvem Sterilizujte si okurky a ne lidi, nicméně až do současné doby se nic nedělo.

Proto ještě jednou opakuji, jsem ráda, že tento návrh se dostal do druhého čtení. Jak už tady řekla paní předkladatelka, odškodnění by se týkalo maximálně čtyři sta osob. Výše odškodnění je 300 tisíc, což v souhrnné částce činí 120 milionů korun. Také po dobu čtrnácti let Českou republiku opakovaně vyzývají všechny příslušné orgány zabývající se dohledem nad dodržováním lidských práv při Organizaci spojených národů, ať už to je Výbor OSN pro odstranění diskriminace žen nebo Rada pro lidská práva a další, aby byl vytvořen odškodňovací mechanismus. Ještě jednou děkuji a prosím o podporu tohoto návrhu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama