Mgr. Ing. Ivana Řápková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2012 13:13:29

Zákaz pobytu pomůže obcím v boji s kriminalitou

Zákaz pobytu pomůže obcím v boji s kriminalitou

Sněmovna podpořila návrh Ivany Řápkové na zavedení zákazu pobytu za vážné přestupky.

Poslanci dnes dali většinou hlasů zelenou zavedení nové sankce za páchání vážných přestupků. Lidem, kteří se těchto přestupků dopustí opakovaně a úmyslně, bude moci správní orgán uložit zákaz pobytu na období až tří měsíců. Podmínkou je, že dotyčný pachatel nemá na území, kde přestupky spáchal, trvalý pobyt.

Zavedení přísnější sankce za porušování práva v obcích prosazuje poslankyně za Ústecký kraj od loňského roku. Zákon podpořila většina koaličních poslanců, sociální demokraté hlasovali proti.

„ČSSD v Ústeckém kraji i na celostátní úrovni opakovaně kritizuje vládu za nečinnost při řešení sociálních problémů v některých regionech naší země. Dnes měli sociální demokraté možnost podpořit zákon, který k řešení situace přispěje. Iniciovala jsem ho jako poslankyně spolu s dalšími koaličními poslanci, na jeho přípravě a úpravách v průběhu legislativního procesu se ale podílela i příslušná ministerstva. Osobně jsem strávila hodiny vysvětlováním jeho účelu i dopadů v příslušných výborech poslanecké sněmovny. Sociální demokraté ale realitu třeba na Šluknovsku stále nevidí,“ reagovala na průběh hlasování Ivana Řápková.

Ta také zdůraznila, že zákon je ve schváleném znění v souladu s ústavním pořádkem České republiky. O jeho potřebnosti chce v příštích týdnech přesvědčit i zástupce Senátu, kam nyní zákon putuje.

„Zákaz pobytu na časově omezené období je přiměřená sankce, která obcím pomůže bojovat například s pouliční prostitucí nebo drobnou majetkovou kriminalitou. Poslanci ODS podporují také vznik registru přestupků, který umožní zavedení tzv. přestupkové recidivy, tedy pravidlo třikrát a dost. Na jeho zavedení již pracuje ministerstvo spravedlnosti,“ připomněla Ivana Řápková další priority poslanců ODS.

Zákon kromě zavedení sankce zákazu pobytu obsahuje také přesné vymezení nočního klidu, který doposud v českém právním řádu chyběl.

Zákaz pobytu bude možné uložit pouze za taxativně vymezené přestupky, jako jsou přestupek proti veřejnému pořádku, občanskému soužití, proti majetku (krádeže a ničení majetku do 5 000 Kč) a na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. V případě, že by uložená sankce zákazu pobytu nebyla dodržována, bude takové porušení kvalifikováno jako maření výkonu úředního rozhodnutí. Sankce zákazu pobytu se nesmí vztahovat na místo nebo obvod, v němž má pachatel trvalý pobyt.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama