RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2021 8:47:00

Konec doby klecové plně podporuji

Konec doby klecové plně podporuji

Komentář na facebookovém profilu ke konci klecového chovu drůbeže z rukou Evropského parlamentu.

Na této plenárce jsme v Evropském parlamentu velkou většinou podpořili občanskou iniciativu „Konec doby klecové“. Jejím cílem je přesně to, co stojí v jejím názvu - ukončit klecový chov pro většinu zemědělských zvířat.

Nyní se kuřata, slepice či králíci, chovají někdy i na prostoru o velikosti listu papíru A4. Prasata tráví polovinu roku uvnitř klece, ve které se nemohou ani otočit nebo natáhnout nohy. Zvířatům toto zacházení způsobuje obrovské utrpení. Já osobně s myšlenkou humánnějšího chovu hospodářských zvířat zcela souhlasím, a proto má iniciativa mojí plnou podporu.

Cesta k kýženému výsledku samozřejmě vede i přes jednání se zástupci zemědělského sektoru, kteří potřebují dostatečný čas (a ideálně též finanční podporu) ke změně jejich hospodaření.

Kompromisem je proto v textu nastavené celoevropské ukončení stanovené k roku 2027. Členské země samozřejmě mohou klecový chov ukončit i dříve, jako se již ostatně stalo například v Rakousku či Švédsku, kde je již nyní více než 90 % zvířat chováno mimo klece. Moc bych si přál, aby se jasná většina producentů dala touto cestou i u nás.

Aby nakonec nebyli naši farmáři finančně znevýhodněni (oproti třetím zemím), musí být dáno, že též maso dovážené z třetích zemí bude podléhat podobným standardům dobrých životních podmínek pro zvířata. Doufám, že Komise s Parlamentem požadovanou unijní úpravou, která vychází ze zmíněné iniciativy, brzy přijmou a "jízdní řád" konce doby klecové tak bude zcela jasný.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama