RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2021 9:48:00

Německá společnost Forto, přední digitální speditér především v zaoceánské přepr

Německá společnost Forto, přední digitální speditér především v zaoceánské přepr

Komentář na facebookovém profilu k sankcím vůči Bělorusku.

Ministři zahraničí zemí EU se v pondělí dohodli na nových a doposud nejtvrdších hospodářských sankcích proti běloruskému režimu. Dosavadní sankční seznam tak doplní nejen 78 činitelů a 8 subjektů, ale sankce se poprvé zaměří i na několik konkrétních odvětví běloruské ekonomiky, což citelně ekonomicky zasáhne autoritářský režim Alexandra Lukašenka. 

Sankce přijaté v reakci na poslední vývoj včetně únosu letadla společnosti Ryanair by se měly dotknout především bankovnictví, produkce ropy a plynu či zbrojního průmyslu. Omezení se má týkat rovněž uhličitanu draselného neboli potaše, který se používá v průmyslu či k výrobě hnojiv. Bělorusko je totiž třetím největším světovým vývozcem hnojiva (18.2 %). Vzhledem k tíživé situaci Běloruska v přístupu k devizám může jít o poměrně citelný krok.

Cílem těchto sankcí je vyvinout tlak na běloruský režim, aby zanechal represí vůči svým občanům a opozici a zahájil inkluzivní národní dialog s širší společností. Proto jsem rád, že k této dohodě došlo a EU tak vysílá Lukašenkovo režimu jasný signál, že autoritářské tendence a násilí jsou naprosto nepřípustné. Jak sem již několikrát psal, aby tyto sankce byly co nejefektivnější je zároveň důležité, aby k podobným sankcím přistoupily i další západní země.

Vzhledem k ekonomické a politické situaci země, a jejímu těsnému vztahu k Rusku, může president Putin rozhodnout, že důsledky sankcí bude Bělorusku kompenzovat. Ovšem je zřejmé, že v Kremlu nepanuje nadšení ohledně toho, co se v Bělorusku děje. Stále ale bohužel platí, že jeden z klíčů, možná i ten největší, k řešení neúnosné situace, kterou režim "posledního evropského diktátora" Lukašenka způsobil, drží Kreml. Ale to vůbec neznamená, že nástroje, které máme, nebude využívat. A proto postup Rady vítám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama