Bc. Libor Lukáš

Regionální politik Zlínského kraje, manažer a podnikatel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2012 13:04:00

Peníze z hazardu budou našim sportovcům chybět

Peníze z hazardu budou našim sportovcům chybět

Padlo velké rozhodnutí. Rozhodnutí, o němž se na nejvyšší politické úrovni i u hospodských stolů dlouhá léta mluví. Rozhodnutí, které se dotýká desítek milionů korun ročně.

Peníze z hazardu už nebudou padat přímo na sportovní či společenské aktivity, nýbrž půjdou do obecních rozpočtů.

Teprve tam se rozhodne, jestli finance zamíří do klučičího fotbalového družstva, a nebo dostane přednost oprava střechy ve školce či cokoli jiného.    Správné rozhodnutí, mohlo by se zdát na první pohled. Ale skutečnost je složitější. Trenérům malých týmů, sportovním oddílům nadšenců, profesionálním sportovcům a hlavně nám všem, kdo máme rádi sport ve všech jeho podobách, novinka radost neudělala. Ba naopak. Jako politik bych asi měl tomuto rozhodnutí hlasitě tleskat. Měl bych do světa křičet fráze o spravedlnosti a správném kroku.    Na to jsou tu však jiní, ambiciózní představitelé mladých politických uskupení. Pro tentokrát se rád zřeknu role politika a dovolím si poodhalit jasná fakta. A ta nejsou vůbec milá. Přesto je musím říci. Chci totiž hájit zájmy našeho kraje a nepochlebovat velkým pražských vůdcům, jak to dnes a denně vidíte na televizních obrazovkách od lidí, kteří ještě před lety sloužili regionu a dělali záslužnou práci ve svých vesnicích. Rozhodnutí, do něhož náš stát vmanipulovaly nově vzniklé politické strany, které tu možná už velmi brzy nebudou, se hodně podepíše především na nás, lidech žijících ve Zlínském kraji.    Proč zrovna na nás? Právě Zlínský kraj má obřího mecenáše jménem Synot. O této společnosti toho bylo napsáno mnoho. Dobrého i špatného. Nechci hodnotit její byznys. Jako člověk žijící v regionu však vidím, co pro zdejší lidi tyto peníze znamenaly. Jen namátkou: úžasné slavnosti vína v Uherském Hradišti, podpora Letní filmové školy tam též, filmový festival ve Zlíně, prvoligový fotbal, opravené domy i ulice a hlavně a důrazně chci připomenout stovky malých klubů a organizací, které bez těchto peněz čeká chmurná doba.    Nerad bych, aby má glosa vyzněla jako útok na kompetentnost starostů a zastupitelstev, která budou nově o penězích z hazardu rozhodovat. To vůbec ne.    Sice se naší zemí ozývají hlasy, že sport na tom hůře nebude, že obce do sportu pošlou stejné peníze, jako tomu bylo v minulých letech, ale ruku na srdce: když bude muset starosta zvážit, zda dá finance na zásadní problémy, jako jsou chátrající střechy na školách, opravu děr na cestách či vybudování chodníků, a proti tomu budou na miskách vah ležet nové dresy a úprava hřiště pro místní fotbalový klub… Při tom to rozvažování bude důležité mít na paměti, že opravy jsou nutné, ale stejně nutná je investice do budoucnosti, do našich dětí a mládeže. A právě sportovní aktivity u mladých lidí jsou nejlepším lékem na nemoc dnešní doby: drogy, alkohol a promrhaný volný čas, který svádí k nepravostem. Proti tomu lze účinně bojovat – sportem či kulturou nebo u nás tak mládeží oblíbeným folklorem.    Já osobně také nebudu nečinně přihlížet. Chci a budu přesvědčovat starosty, aby na sport ani kulturu nezapomínali. Budu na straně sportovců i zájmových sdružení v nelehké době. Když už onen zákon o rozdělení peněz z hazardu dopadl tak nešťastně pro celý náš kraj, chci a budu podrobně sledovat naplnění populistických slibů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama