Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2021 7:13:37

Podporujeme Viktora Orbána v omezení pravomocí Evropského parlamentu!

Podporujeme Viktora Orbána v omezení pravomocí Evropského parlamentu!

Maďarský konzervativní premiér Viktor Orbán navrhl omezit pravomoci Evropského parlamentu (EP), čímž by alespoň trochu zmírnil direktivní moc unijního evropského superstátu, a naopak chce posílit národní suverenitu jednotlivých unijních zemí.

Hnutí SPD vítá aktivity maďarského premiéra, který je znám tím, že dlouhodobě kritizuje Evropskou unii. V posledních měsících jsou to jeho výtky na adresu Evropské komise, kterou vnímá jako byrokratického molocha nepracujícího v zájmu unijních občanů. EU nectí národní suverenitu jednotlivých členských zemí, kterou spíše podkopává a zeslabuje. Proto podporujeme Orbánův návrh na omezení pravomoci EP, kdy by národní zákonodárné sbory jednotlivých členských států měly právo zablokovat legislativní procesy EP, pokud by je shledaly v rozporu se svými kompetencemi. 

Předseda maďarské vlády to uvedl při projevu v Budapešti u příležitosti "Dne nezávislosti", který je v Maďarsku slaven v souvislosti s odchodem posledního sovětského vojáka ze svého území 19. června 1991. Jak informovala agentura DPA, Orbán zde mimo jiné řekl: „Ukázalo se, že Evropský parlament se ve vztahu ke kritériím evropské demokracie ocitl ve slepé uličce." Po vzoru Parlamentního shromáždění Rady Evropy by podle něj do EP měly napříště vysílat zástupce národní parlamenty. Dnes jsou europoslanci voleni v přímých volbách.

Evropský soudní dvůr z podnětu Evropské komise už řadu let vede s Maďarskem řízení ve věci porušování tzv. evropských hodnot. Unijní justice v minulosti řešila několik žalob spojených s maďarským přístupem k imigrantům a vždy rozhodla tak, že Maďarsko porušilo právo EU. Europoslanci, Evropská komise i některé členské státy (Francie, Německo) dávají dlouhodobě najevo obavy, že Orbánova vláda v Maďarsku omezuje nezávislost justice, médií či akademické svobody a omezuje nevládní organizace. Proto se Evropská unie chystá proti Maďarsku formou různých sankcí uplatnit svou moc, viz například krácením přidělených finančních prostředků z unijní pokladny, do které povinně přispívají všechny státy EU, což SPD zásadně odmítá.

Maďarský premiér Viktor Orbán v rámci vrcholných institucí EU tvrdě brání národní suverenitu Maďarska, což je velmi příkladné i pro ostatní unijní země. Obdobně sílí tlak proti různým směrnicím a nařízením EU v Itálii, Polsku, Řecku a Dánsku. Hnutí SPD jde ještě dál a požaduje naše vystoupení z Evropské unie na základě referenda. Nepřipustíme, aby o nás rozhodovali lobbisté v Bruselu. Pro nás jsou slušní a pracující lidé na prvním místě a ty by měli mít možnost se vyjádřit, zda chtějí být součástí EU. Za nás říkáme rozhodně NE.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama