Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2021 10:32:46

Z lázeňského kraje ráj skladů

Z lázeňského kraje ráj skladů

V Karlovarskému kraji není práce pro kvalifikované a my otvíráme náruč další výstavbě montoven a skladů.

Developerská společnost Panattoni Europe zahájila v Ostrově na Karlovarsku proměnu bývalého zchátralého areálu Škoda Ostrov v novou průmyslovou zónu Ostrov-sever. Velkou diskusi vyvolalo navýšení budovy z plánovaných 12 metrů na 22 metrů a to z důvodu dopravně logistického, bezpečnostního a ekologického. V rámci veřejného projednávání byla zmíněna kalkulovaná kapacita 1000 kamionů denně, této kapacity však při 24 hodinovém provozu dokáže dosáhnout 10x menší sklad sloužící jako překladiště a tak jsou na místě obavy občanů, že reálná kapacita kamionů bude mnohem vyšší. Zvýšená doprava sebou přináší také ekologickou zátěž a zvýšenou hladinu hluku, která má vliv na lidské zdraví.
Čím větší budova z logiky věci tím více zaměstnanců. Zkušenosti například z Plzeňského kraje ukazují, že průmyslová zóna tohoto typu musí sáhnout po zahraničních agenturních zaměstnancích což má vliv také na vývoj kriminality v dané oblasti. V diskusi v rámci veřejného projednávání padlo, že by se počet zaměstnanců měl pohybovat do 300, ale realita u stejně rozměrného skladu Amazon, který je provozovaný v Dobrovízi má cca 5000 zaměstnanců a to převážně agenturních. Kolegové z Plzeňského kraje, kde mají s agenturním zaměstnáváním svá zkušenosti a statistiky mi potvrdí, že jsou to právě zahraniční agenturní zaměstnanci mnohdy pracující bez pracovního povolení, kteří mají velký podíl na vyšší kriminalitě spojené také s drogovou problematikou v dané oblasti. Vysoký počet „montoven“ způsobuje také na úkor kvalifikované práce s přidanou hodnotou sociální problémy v místě ubytování zahraničních agenturních zaměstnanců. Místo, abychom upouštěli od výstavby laciných skladů, které nabídnou z velké části pracovní nabídky zahraničním zaměstnancům jak tomu udělala Plzeň, která právě společnost Pannatoni odmítla, tak mi místo poučení z oblastí kde tyto problémy musejí nyní řešit jdeme naprosto opačnou cestou.

Karlovarský kraj dlouhodobě trápí nejnižší platy v ČR a odliv lidí z kraje. Kraj je zvláště pro mladé lidi neperspektivní, jelikož v něm nemohou najít kvalifikovanou a dobře zaplacenou práci a zřejmě díky smýšlení některých politiků, kteří podobné investory vítají s otevřenou náručí se tato situace ani nezmění. Podpora výstavby dalších montoven a skladišť nepřinese Karlovarskému kraji to co potřebuje a to investora, který nabídne kvalifikovanou dobře zaplacenou práci navázanou na studium, který bude vyrábět hrubý produkt. Zahraniční laciné montovny odvádějí zisky do zahraničí místo, aby byly profinancovány právě u nás. Odliv peněz do zahraničí je jeden z hlavních důvodu chudoby v rozvojových zemích. V rámci Evropské unie je Česká republika jednou z nejvíce odtokových zemí v Evropě.

Další mínusem realizace této průmyslové zóny je, že se v bezprostřední blízkosti nachází národní kulturní památka Rudá věž smrti, která sloužila v letech 1951 – 1956 jako třídírna uranové rudy v pracovním táboře, kde za nelidských podmínek pracovali političtí vězni, kteří byli považováni za největší nepřátelé a ohrožení bývalého režimu. Rudá věž smrti je významným svědectvím zločinnosti tamního režimu u nás a je varováním pro dnešní i budoucí generace, abychom nikdy nepřipustili, že člověk bude za svůj názor nebo nesouhlas s politickým režimem trestán. Jednou stranou lákáme turisty do Karlovarského kraje a druhou stranou je výše zmíněným odradíme nemluvě o kvalitě ovzduší, když jsou v blízkosti světové nejstarší radonové lázně na světě Léčebné lázně Jáchymov kam každoročně přijíždějí turisté z celého světa. Hornická kulturní krajina Jáchymov je jednou z pěti lokalit v České republice, které byly spolu s dalšími sedmnácti oblastmi v Sasku zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO pod souhrnným názvem Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří jejíž součástí je právě Věž smrti ve Vykmanově.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama