RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2021 18:05:00

Rozpočet sám o sobě toho moc nezmůže

Rozpočet sám o sobě toho moc nezmůže

Komentář na facebookovém profilu k schodku státního rozpočtu

 Schodek státního rozpočtu už v červenci dosáhl hodnoty téměř 280 miliard korun. Pro letošní rok se očekává jeho celková výše kolem 400 miliard korun. Přitom jen část tohoto deficitu souvisí s kovidovými výdaji (které nepředstavují zásadní ekonomický problém). Není to má spekulace, dokládají to data Ministerstva financí, dle kterých budou velmi vysoké deficity přetrvávat i poté, co se z pandemie dostaneme (neb to je předpoklad prognóz).

Následující vládu bude tedy čekat nelehký úkol a sice ze strukturálního rozpočtu umazat 150 až 200 miliard. Cesty se k tomu musí hledat na obou stranách rozpočtu včetně lepšího výběru daní či změny nastavení spotřebních daní (zvýšení u například z alkoholu a cigaret by v naší situaci dávalo smysl), nebo lepší zpoplatnění emisí.

Svou roli hraje samozřejmě i to, jak naše ekonomika poroste. Rozpočet sám o sobě, zejména v dnešní situaci, toho moc nezmůže. Úkolem vlády by mělo být zajistit, aby stát mnohem lépe fungoval a efektivně hospodařil se svými zdroji.

Zásadně ale může pomoci, že v následujících pěti letech dostaneme z evropského rozpočtu víc než 1000 miliard korun na investice, které naši zemi mohou výrazně zmodernizovat a zlepšit tak životní úroveň v zemi. A tyto peníze se dají použít mnohem lépe než je nyní naplánováno. Pokud by více urychlily náš růst, pomůže to též řešit náš obrovský rozpočtový problém.

Na celý rozhovor se můžete podívat ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama