Ing. Mgr. Tomáš Doležal, Dis.

  • SPD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2021 20:24:24

Výročí Slovenského národního povstání by mělo být i českým svátkem

 Výročí Slovenského národního povstání by mělo být i českým svátkem

V těchto dnech si připomínáme – možná a bohužel – jedno trochu pozapomenuté výročí.



Jde o 77. výročí začátku Slovenského národního povstání – významného činu ozbrojeného odporu proti tehdejšímu klerofašistickému slovenskému režimu a potažmo i proti nacistickému Německu, jehož byl tento režim vazalem.

Jde o velmi důležitou připomínku. Zvláště v dnešní době, kdy se
ve veřejném politickém a mediálním prostoru velmi často, a mnohdy i záměrně, programově a cíleně, přepisuje a falšuje naše moderní historie. A o nejčastěji v souvislosti s druhou světovou válkou a jejími výsledky. Zcela v intencích hesla „Kdo chce ovládat přítomnost, musí nejprve ovládnout i minulost“.

Odkaz Slovenského národního povstání

Cílem těchto snah a politických her bývá právě i Slovenské národní povstání a jeho odkaz.

Přitom je nepochybné, že toto povstání bylo největší a nejdůležitější protiněmeckou akcí na území někdejšího Československa. Hrdinskou akcí, která jasně dávala světu najevo, že Slováci většinově nechtějí být kolonií nacistického Německa a že touží po návratu ke svobodné a demokratické společnosti, jakou bylo, přes všechny dílčí chyby a nedostatky, předválečné Československo.

Mimochodem  - Slovenského národního povstání se aktivně, se zbraní v ruce, účastnilo i více než dva tisíce Čechů.

A, ano, přípravy a bojů v rámci Slovenského národního povstání
se aktivně účastnilo i mnoho tehdejších slovenských a českých komunistů.

V rámci historické pravdy nemá smysl to zamlčovat a už vůbec to není důvodem k tomu, vydávat Slovenské národní povstání
za nějakou čistě komunistickou politicky a ideologicky motivovanou akci.

Není tomu tak, toto povstání mělo skutečně celonárodní a demokratický charakter, jeho cíle byly – a dodnes jsou - hodné úcty, a je dobře že si jej i dnes připomínáme. A jeho výročí by klidně mohlo být, vzhledem k naší společné minulosti se Slovenskem a Slováky,   i českým státním svátkem. Lépe řečeno, mělo by jím být zcela určitě.

Slovenské národní povstání totiž stále zůstává důkazem odvahy, hrdinství a sounáležitosti našich dvou bratrských národů v boji proti německému nacismu. A důkazem toho, že naše osvobození nám nespadlo do klína, ale bylo prolito krví našich předků.

Vzpomeňme dnes i  na statečnost a obětavost všech civilistů,
kteří tehdejším povstalcům a partyzánům pomáhali, protože tím riskovali životy své i životy svých rodin, kterými mnozí z nich tehdy i skutečně zaplatili.

A vzpomeňme i na statečné velitele povstání, generály Rudolfa Viesta a Jána Goliana, které Němci popravili. Zasloužili by si –
in memoriam – nejvyšší vojenské vyznamenání České republiky.

Německá špinavá msta

A hlavně nesmíme zapomínat na zvěrstva, která Němci po potlačení povstání páchali na slovenských civilistech.

Mimo jiné bylo vypáleno a vyvražděno na devadesát  slovenských obcí.

Němci a jejich slovenští přisluhovači tehdy rozpoutali
na Slovensku teror, při kterém bylo více než dva tisíce civilistů popraveno bez soudu, včetně veřejně prováděných poprav,  a téměř deset tisíc dalších osob bylo odvlečeno do koncentračních táborů v Německu. Mnozí se odtud již nevrátili.

Německé oddíly, v čele s nechvalně proslulým SS komandem Edelweiss, dále při svém řádění na slovenském venkově povraždily celkem okolo pěti tisíc  osob. Většinu z nich obzvláště trýznivým způsobem, jako třeba v rozpálených pecích vápenky v obci Nemecká.

Po skončení války bylo na Slovensku v této souvislosti odkryto přes dvě stě  masových hrobů.

Nepřipusťme revizi dějin a rehabilitaci německého nacismu!

Tohle všechno mějme na paměti, když se dnes například zpochybňuje odsun Němců z tehdejšího Československa a když někteří čeští politici jezdí na německé sudetské sjezdy, kde poníženě hovoří. Třeba o tom, že by příště tyto sjezdy měly probíhat v České republice.

Čest,  sláva a úcta památce hrdinů Slovenského národního povstání!

Nikdy nezapomeneme!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama