Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.04.2012 15:05:09

ČSSD odmítá zápisné na veřejných vysokých školách

ČSSD odmítá zápisné na veřejných vysokých školách

ČSSD odmítá zápisné na veřejných vysokých školách, další pokus Nečasovy vlády o privatizaci vzdělávání

ČSSD zásadně protestuje proti plánům čerstvě vzkříšené vlády P. Nečase zavést takzvané „zápisné“ a privatizovat tak veřejné vzdělávání v naší zemi.  Zápisné až do výše 8000 korun ročně je jen převlečené školné a jeho zavedení na veřejných vysokých školách nepřijatelné!

Pryč jsou časy, kdy koalice tvrdila, že školné/zápisné bude využito pro navýšení rozpočtu vysokých škol, aniž by se snižoval příspěvek státu. Vládní koalice, které se veřejné rozpočty doslova rozpadají pod rukama, chce z kapes studentů a jejich rodičů prostě jen dotovat svou neschopnost hospodařit a řádně čerpat peníze z Evropských fondů.

Zápisné je jenom pouhým začátkem, jedná se vlastně o plíživé školné, které v budoucnu může skokově vzrůst tak, že se studium na veřejné vysoké škole stane luxusem a účinnou sociální bariérou. Pak si ho budou moci dovolit pouze příslušníci nejbohatších vrstev obyvatel.

Priorita Nečasovy vlády, tedy maximální podpora pro vzdělanou a konkurenceschopnou společnost, vzala ve stínu korupčních afér, „slizkých“ koaličních bratrů a nynějšího zápisného dávno za své!

ČSSD hrubě nesouhlasí s přístupem Nečasovy vlády, která systémově mění veřejné vzdělávání ve zdroj peněz pro látání rozpočtových děr. Tyto neuvážené kroky hrozí poškozením nejen oblasti školství, ale zejména dlouhodobé konkurenceschopnosti ČR.

Marcel Chládek, stínový ministr školství za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama