RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2021 14:13:00

V řadě zemí se hovoří o nástupu pandemie neočkovaných

V řadě zemí se hovoří o nástupu pandemie neočkovaných

Komentář na facebookovém profilu k očkování proti covidu.

 Očkovací update

U nás je kolem covidu ticho, jeden důvod je dobrý, tedy ten, že do doby před pár dny jsme drželi nákazu pod kontrolou. Druhý tak dobrý není, tím je asi to, že vláda nechce lidem existenci pro tisíce lidí smrtící nemoci připomenout.

Proto, že jsem právě v Německu, kde je situace horší než u nás, a mohu téma diskutovat s našimi experty, připomenu, jak jsme na tom.

V EU máme 3 ze 4 dospělých očkovaných aspoň jednou dávkou, plně vakcinovaných je 70 %. Dle nározu našich expertů, vyšší nakažlivost viru vyžaduje, ke "konci covidu" abychom se dostali s vakcinací mnohem výš. Vzhledem k tomu, jak jasné jsou benefity očkování, mělo by to být možné, pokud se budeme snažit.

Dobrá zpráva je, že dostupnost vakcín, včetně té asi nejlepší (Pfizer), není problém.

Pak začínají zprávy horší:

- naše čísla jsou výrazně horší, obě dávky má jen 64 %. Znamená to, že v dnech, kdy nákaza zjevně nabírá na síle, nás před horšími čísly chrání jen to, že hodně lidí covid již prodělalo.
- že to může být jinak, ukazují tato data. Aspoň jednu dávku (u nás 66 % občanů starších 18 let) má třeba v Něměcku 79 %, Rakousku 73 %, ale třeba ve Francii 93 %, Itálii 81 % a Portugalsku 89 %. Irsko je jen kousek od 90 % plné vakcinace.

To, že naše vláda (kdo jiný) nepřišla s lepší dostupností a též propagací očkování, nás může přijít draho. V řadě zemí se totiž hovoří o nástupu pandemie neočkovaných. Jistě, většina z nich se pro tuto cestu rozhodla sama, ale to nijak nesnižuje možný, s tím spojený stres zdravotníků, možné omezení péče o jiné nemocné, další ekonomické škody a samozřejmě, a to je nejhorší, zbytečné ztráty životů. 

Takže prosím, zvažte, zda vy sami neumíte udělat něco pro to, aby naše země, již dnes jedna z nejvíce postižených pandemií na světě, aspoň v této, doufejme končící fázi pandemie, ztráty životů i škody na ekonomice (a společnosti) co nejvíce snížila. Moc díky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama