doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2021 21:45:00

Byl bych stále obezřetný k tvrzení, že hornictví je již minulostí

Byl bych stále obezřetný k tvrzení, že hornictví je již minulostí

V budově Senátu probíhá výstava Hornictví na Karvinsku, kterou si již prohlédl mimo jiné ministr průmyslu Karel Havlíček. Autoři expozice chtějí prezentují vývoj černouhelného sektoru v karvinském revíru i současnou tvář regionu.

 „Byl bych stále obezřetný k tvrzení, že hornictví je již minulostí. K útlumu bychom měli přistupovat rozumně. Nevíme, jestli nebudeme tento zdroj ještě potřebovat. Vývoj energetická situace v Evropě nás přesvědčuje, že musíme myslet i na zadní vrátka. Podporovat nové zdroje, ale současně potřebujeme stabilní zdroje elektrické energie, abychom udrželi vytápění za přiměřené ceny, a hlavně stabilitu přenosové soustavy. Utlumovat se bude, ale musíme pečlivě zvážit, jak rychle to má být a za jakou cenu,“ řekl ministr Karel Havlíček.

Podle senátora za Karvinsko Ondřeje Febra, který byl iniciátorem prezentace Karvinska v Praze, na Karvinsku zůstal poslední velký důl: ČSM Jih a Sever. „Současná situace a ceny energie dávají naději, že vláda změní názor na hornictví a bude se těžit déle, než se předpokládalo,“ uvedl Feber s tím, že již má signály od Karviná že, by si rády výstavu v buducnosti zapůjčila.

Výstava ve Valdštejnském paláci ukazuje nejen prvopočátky těžby na Karvinsku, rozvoj dobývání v 60. letech minulého století. Jsou zde panely věnované největším důlním tragédiím, zvykům udržovaným po generace v hornickém stavu, devastacím a rekultivacím území v obcích dotčených těžbou a odlišnostem regionu. „Chceme prezentovat nejen hornický ráz Karvinska, ale i zajímavá místa a turistické atrakce. Historické, ale i nové, jako je darkovské moře, oblíbené rekreační místo na rekultivovaném území. Jsmem rád, že se expozice líbí a že se vernisáže zúčastnili i zástupci samospráv z Karvinska,“ dodává senátor Ondřej Feber.

Autory výstavy jsou Ing. Stanislav Kuba, Ing. Boleslav Kowalczyk a Ing. Jiří Brzóska. Vernisáž obohatili předvedením hornických písní špičkoví hudebníci z Karvinska: Gražyna Biernot (soprán) a David Danel (housle).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama