Mgr. Vítězslav Schrek

  • ODS
  • Vysočina
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2021 10:23:00

Kraj Vysočina uvažuje o rozšíření spolupráce v zahraničí

Kraj Vysočina uvažuje o rozšíření spolupráce v zahraničí

Vedení Kraje Vysočina má do budoucna zájem o spolupráci s dalšími zahraničními regiony. Na základě dosavadních zkušeností a už realizovaných úspěšných společných projektů by mohlo jít o prohloubení kontaktů ve Finsku, Německu nebo Estonsku.

Tato partnerství by mohla nahradit ukončenou nebo pozastavenou spolupráci s Běloruskem a Čínou. „Společnými tématy pro spolupráci by mohlo být vzdělávání, sociální věci a tradičně kultura a cestovní ruch. Jsou to země, kde už spolupráce probíhá nebo kde nás konkrétní oblasti významně sbližují," řekl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

S Finskem a Německem už podle něho Kraj Vysočina spolupracuje hlavně ve vzdělávání, u Estonska by mohla být přínosem jeho zkušenost s digitalizací a elektronizací. "Padl také návrh na kulturně i zeměpisně blízké Slovinsko, kde by mohly být bodem spolupráce sociální věci, zamýšlíme se i nad Maďarskem, kde bychom mohli najít společná témata v oblasti zemědělství nebo organizace veřejné dopravy," upřesnil hejtman Schrek. Vedení Kraje Vysočina upozornilo, že se jedná o prozkoumání možností z iniciativy Kraje Vysočina a pro uzavření jednoho či více nových partnerství nebyl stanoven žádný pevný termín. Stejně tak není případný podpis oficiálního partnerství cílem sám o sobě. Důležitější je síť vztahů přinášející konkrétní aktivity a benefity pro obyvatele obou regionů.

Nejstarší a zároveň nejpropracovanější přeshraniční spolupráci od roku 2002 má Kraj Vysočina s rakouskou spolkovou zemí Dolní Rakousko, do níž jsou zapojeny už i děti a studenti, například díky tradiční Mladé univerzitě Waldviertel-Vysočina. V roce 2006 začala spolupráce se slovenským Nitranským samosprávným krajem, se kterým se daří rozvíjet především podporu vzdělávání a propojovat kulturní aktivity. Kraj Vysočina dále spolupracuje také s Francií, například v oblasti výměn studentů a umělců nebo gastronomických akcí. Svého partnera má region i mimo země Evropské unie, od roku 2007 intenzivně spolupracuje s ukrajinským Zakarpatím. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama