Ing. Ladislav Zelinka

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2021 19:00:00

5% hranice je nedemokratická

5% hranice je nedemokratická

Pětiprocentní hranice minimálního počtu hlasů pro vstup do Poslanecké sněmovny by měla být zrušena jako protidemokratický prvek.

5% hranici si vymyslely velké strany, aby si pojistily své místo ve Sněmovně. Je to přímý útok na malé strany a bohužel úspěšný. Jaké to má dopady, sami vidíme, když vypadávají i jinak velké a silné strany a nejsou zastoupeny ani jediným poslancem. Toto omezení vytváří systém 2-3 velkých stran a znemožňuje pluralitní volební prostředí, jaké je normálně pro ČR typické a je chráněno (nebo mělo by být) Ústavou. Asi 15% všech hlasů bylo v posledních volbách ztraceno a zcela nezohledněno. Přitom zde žádná hranice minimálního počtu hlasů nemusí být. Bylo by naprosto v pořádku, aby strana s 1% hlasů získala dvě křesla, bylo by to tak správné a ústavní. I strana s 0,5% hlasů má právo získat jedno křeslo. Podpořilo by to demokratický pluralitní systém a odráželo by to mnohem lépe volební preference. Zrušme, prosím, tento škodlivý relikt opoziční smlouvy, aby už příští volby mohly proběhnout normálně, demokraticky.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama