Mgr. Vítězslav Schrek

  • ODS
  • Vysočina
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2021 17:46:00

Partnerství Vysočiny a Zakarpatí v plném proudu

Partnerství Vysočiny a Zakarpatí v plném proudu

Opravy dvou venkovských zdravotních středisek v obci Vrchni Vorota a Podvynohradiv, nové střechy na mateřské škole v obci Kamjanské a obci Dobrjanské, nebo nový výtah v Zakarpatském oblastním centru pro léčbu plicních nemocí.

To je jen částečný výčet investičních projektů letošní spolupráce Kraje Vysočina a Zakarpatské oblasti Ukrajiny. Čtrnáctý rok spolupráce přinesl i další v pořadí již sedmou základní školu, kde se oficiálně v souladu s místními učebními osnovami začal vyučovat český jazyk a podpora z Vysočiny měla podobu kvalitních učebnic pro místní žáky.

Druhá pracovní cesta hejtmana do partnerského regionu byla v doprovodu členů stálé konference a diplomatů hájících zájmy ČR na Ukrajině zaměřena právě na dohled nad průběhem realizace společných projektů. „Ač ani na Ukrajině není ve stavebnictví situace nijak příznivá, daří se dohodnuté rekonstrukce veřejných budov postupně realizovat. Navíc jsme již rozdiskutovali řadu projektů investičních, tak i těch podporujících výměnu zkušeností například mezi složkami integrovaného záchranného systému, či organizacemi z oblasti kultury,“ říká hejtman Kraje Vysočina, Vítězslav Schrek.

Za celou dobu čtrnáctileté spolupráce vedení obou regionů dbá na rovnoměrnou podporu celého území Zakarpatské oblasti, přičemž investice směrují jen do budov sloužících široké veřejnosti. Pro rok 2021 Zastupitelstvo Kraje Vysočina schválilo podporu pro Zakarpatí ve výši 5,4 mil. Kč. Financování je zajištěno z poloviny Krajem Vysočina a z poloviny ukrajinskou stranou, a to prostřednictvím dobročinného fondu ViZa. Ten byl založen právě pro zajištění finančních transferů na Ukrajinu. Přispívá do něj Kraj Vysočina i Zakarpatská oblast Ukrajiny a jsou z něho financovány veškeré projekty partnerské spolupráce. Využívá ho k realizaci svých projektů péče o hroby a památníky československých vojáků padlých na území Ukrajiny i Ministerstvo vnitra ČR a Československá obec legionářská. Od roku 2007 bylo realizováno téměř třista projektů. K partnerství se postupně připojují i města na Vysočině, Jihlava–Užhorod, Pelhřimov–Mukačevo, Třebíč–Rachiv, Žďár nad Sázavou–Chust, Nové Město na Moravě–Mižhirja, Chotěboř–Tjačiv, i nově Telč–Poljana. Meziregionální spolupráce Kraje Vysočina a Zakarpatí je také oficiální částí spolupráce Ukrajiny a České republiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama