Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2021 13:57:00

Pachatelům bude možno zakázat navštěvovat určená místa

Pachatelům bude možno zakázat navštěvovat určená místa

Projev na 17. schůzi Senátu 26. října 2021 k návrhu zákona o odpovědnosti za přestupky

 Děkuji, vážená paní místopředsedkyně, paní senátorky, páni senátoři,

tento zákon mění zákon o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich a některé další zákony. Opět zohledňuje dosavadní zkušenosti s novou úpravou přestupkové práva a reaguje na potřeby aplikační praxe. Zejména zmírňuje kvalifikační požadavky na oprávněné úřední osoby, které vedou řízení o přestupku. A vyřeší tak obtíže s personálním zajištěním projednávání přestupů. Mimo jiné se vypouští požadavek vysokoškolského vzdělání pokud úředník absolvuje zkoušku odborné způsobilosti. Ruší se podmínka dosažení 50 let pro uplatnění výjimky z kvalifikačních požadavků a zkracuje se též délka praxe, která je požadovaná pro použití této výjimky.

Stanoví se, že kvalifikační požadavky budou splňovat kromě osob s právnickým vzděláním rovněž absolventi magisterského studijního programu v bezpečnosti – právní studia. Z důvodu nadměrné zátěže pro státní orgány se také navrhuje zrušit povinnost zpracovávat přehled přestupků. A doposud shromážděné údaje poskytnou dostatečný základ pro další analýzu přestupkového práva.

Dále se zakotvuje ochrana soukromí a bezpečnosti osob, vystupujících v řízení o přestupku, a náležitá procesní ochrana zranitelných obětí. Na trh zákona také zavádí novou skutkovou podstatu přestupků postihujících neoprávněné nakládání s pyrotechnikou v souvislosti s konáním sportovních akcí, neboť toto jednání už představuje jeden z nejrizikovějších projevů sportovního fandění. A zavádí se možnost uložit omezující opatření v souvislosti s takzvaně drogovými přestupky podle zákona o návykových látkách.

Pachatelům bude možno zakázat navštěvovat určená veřejně přístupná místa, čímž se jim znemožní prodávat a užívat na těchto místech drogy. A zakotvuje se též nová skutková podstata trestného činu mířící na nedodržování omezujícího opatření uloženého v řízení o přestupku. To zejména v souvislosti s postihem takzvaného diváckého násilí a drogových přestupků.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama