JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2012 15:44:17

Tři požadavky vůči vládě

Tři požadavky vůči vládě

Vyjádření místopředsedy ÚV KSČM a předsedy OSČMS S. Grospiče k české vládě.

Ve francouzské společnosti představují dělníci asi 14 % dospělé populace, ostatní zaměstnanci 17,5 %. Téměř 60 % dělníků a 60 % ostatních zaměstnanců je zklamáno z politiky nynějšího francouzského prezidenta N. Sarkozyho a chce podle průzkumu Le Nouvele Observateur hlasovat pro socialistu F. Hollanda. Obyčejným Francouzům především vadí, že dopady hospodářské krize jsou nerovnoměrně rozdělovány a její důsledky tak nejméně pociťují nejbohatší, kteří se o krizi nejvíce svými spekulacemi zasloužili.

Porovnejme tyto závěry veřejného průzkumu ve francouzské společnosti se slovy ministra financí naší České republiky M. Kalouska. Ten před několika dny ujistil veřejnost, že jeho dnešní politická strana, kterou je TOP 09, bude i  nadále usilovat o vyrovnané státní finance a odpovědně hospodařit. M. Kalousek v době tzv. minimálního růstu odmítl pumpovat do domácí ekonomiky peníze na dluh. Ještě před tím, než se takto vyjádřil, přinesly sdělovací prostředky informaci, že daňová správa, kterou řídí ministerstvo financí, postrádá celkem 119 miliard Kč na daňových nedoplatcích. Není rovněž nepodstatné, že ministři zdravotnictví L. Heger a ministr práce a sociálních věcí J. Drábek, kteří nesou odpovědnost za výraznou část dnešních vládních reforem, patří rovněž k politické straně TOP 09. 

Složení ekonomicky aktivní populace v  ČR je velmi podobné francouzským poměrům. Neschopnost pravicové vlády, neoliberální politika tupých sociálních škrtů a vysoký stupeň korupce prorůstající do nejvyšších politických špiček vládních stran, je v naší republice velmi podobná francouzské skutečnosti. Tři základní požadavky, s nimiž odbory, občanské iniciativy a opoziční politické strany předstoupily před společnost, tj. za prvé zastavení zákeřných a asociálních reforem, za druhé odstoupení Nečasovy vlády a za třetí vyhlášení předčasných voleb, mají proto hluboké opodstatnění.

V ČR je od roku 2009 trvalá více než půlmiliónová nezaměstnanost. Stoupá počet lidí odcházející z ekonomických důvodů do předčasného starobního důchodu. Průměrná mzda sice dosáhla výše 26 067 Kč, ale dvě třetiny zaměstnanců na ni zdaleka ve svých příjmech nedosáhnou. Reálná mzda ve skutečnosti v důsledku růstu cen klesá. Velice podobné je to s výší starobních důchodů, jejichž valorizaci chce vláda zastavit nebo alespoň výrazně snížit. K tomu je třeba vzít v úvahu snahy ODS, TOP 09, Věcí veřejných a přeběhlíků Karolíny Peake prosadit další privatizaci veřejných služeb. Jde zejména o zdravotnictví, sociální péči a privatizaci redukovaného školství. Česká pravice tak zpochybňuje základní lidská práva, která jsou však ústavně zaručena Listinou základních práv a svobod.  I zde je scénář podobný tomu, co probíhá v jiných zemích EU. Odpor komunistické, ostatní politické opozice, odborů a občanských iniciativ, promítnutý do třech výše uvedených základních požadavků, je dnes nejdůležitější možností jak vyjádřit nesouhlas s politikou Nečasovy vlády a jejím pohrdáním velkou většinou lidí.

Neodstoupí-li dnešní vláda ČR, podrží-li ji deset či více politických odpadlíků a nebo Johnův strach ze sociálních demokratů a komunistů (či spíše neochota přijít kvůli předčasným volbám o poslanecké křeslo), bude ještě více klesat  většina české společnosti do dluhů a chudoby. Proto je třeba i opakovaně odmítat snahy Nečase, Kalouska, Johna a Peake udržet se za každou cenu u vládní moci a strašit řeckým scénářem.

Stanislav Grospič, předseda OSČMS a místopředseda ÚV KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama