Mgr. Bc. Vít Rakušan

  • STAN
  • 1. místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.11.2021 18:35:00

Nechte si tyhle vaše předsudky

Nechte si tyhle vaše předsudky

Projev na 1. schůzi Poslanecké sněmovny 10. listopadu. Návrh na volbu předsedy Poslanecké sněmovny.

Hezký den. Děkuji vám za slovo, vážený pane předsedo, vládo, dámy a pánové. Víte, my tady ale vedeme trochu zbytečnou diskuzi. Nikdo přeci nepopírá, že hnutí ANO, s tou silou a úspěchem, který ve volbách mělo, má právo navrhnout svého nominanta na funkci předsedy Poslanecké sněmovny, a my tady povedeme férový souboj mezi silnými koalicemi, mezi silným klubem hnutí ANO. To je všechno jasné.

Jenom je trochu škoda, že hnutí ANO, byť tady sedí 72 poslanců, jestli si správně pamatuju číslo, na všechny ty funkce furt jmenuje toho samého člověka. Jeden ministr Havlíček, druhý ministr Havlíček. Předseda Poslanecké sněmovny Havlíček. No, kdyby se vybralo z těch zbylých lidí, tak by tady nemusel být ten právní problém toho typu, jestli tedy může být zvolen, nemůže být zvolen, může kandidovat, nemůže kandidovat, zatížilo to tu diskuzi na docela dlouhou dobu.

A další věc je od pana kolegy Volného, jsme tady slyšeli věty. Nezkušená a jak se bude orientovat v mezinárodní politice, jak to zvládne a podobně. Mně opravdu tenhle předsudek dopředu přijde trochu trapný, nezlobte se. Někomu říkat, že něco nezvládne, že nějaké funkci ještě nedorostl. Je to věkem, je to snad dáno pohlavím, nebo čím je to dáno? V čem je ta pochybnost dána? Je to předsedkyně úspěšné politické strany, kterou úspěšně vede. Nechte si tyhle vaše předsudky. My také podporujeme jako koalice Pirátů a Starostů Markétu Adamovou Pekarovou na tuto funkci, a já mám od ní jasná očekávání. Bude to předsedkyně Poslanecké sněmovny, s proevropským směřováním, jasná demokratka. A já předpokládám, že zvedne tu laťku na úrovni předsedy Poslanecké sněmovny. Třeba tady po večerech nebude dělat žádné večírky. Díky. (Potlesk koalice SPOLU.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama