Mgr. Bc. Vít Rakušan

  • STAN
  • 1. místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2021 10:21:00

Díky všem, kdo mají rádi tuhle zemi

Díky všem, kdo mají rádi tuhle zemi

Komentář na facebookovém profilu k odchodu KSČM z Poslanecké sněmovny

 Hra na pamětníka od někoho, komu bylo v té době 11, moc nefunguje. Ale pocity, dojmy, útržky, stopy v hlavě i duši, ty tam mám. Dětský mozek je skvělý, reaguje na silné podněty, nedůležitým se nevěnuje. Brečící babička, když po dvaceti letech viděla v televizi Dubčeka, táta slavící se svými kolegy z práce, gymnaziální sourozenci s trikolorou na bundě… Soudružka učitelka, která jeden týden viděla studenty jako výtržníky s dlažebními kostkami, aby hned ten další připnula barvy naší vlajky na úpletový kostýmek. Na to se nezapomíná. Stejně jako na logo OF, Havla ve svetru a Letenskou pláň plnou lidí a naděje. Jo. Naděje. Na normální život bez komunistů, vězňů svědomí, povinné úcty k vyčpělým a z gruntu falešným modlám.

Obrovská svoboda devadesátek, střed Evropy se srdcem plným divokosti. Nadechnutí, které každý z nás zažíval po svém. Ten celkový obraz byl ale jednoduchý a krásný – žijeme. Můžeme. Chceme. Ale jako vždycky, když se opijeme, ať už alkoholem nebo svobodou, přestaneme vidět ostře. Pomalu šlapeme na brzdu a špatně se vyhýbáme překážkám. A my tu zatáčku najednou nevybrali. Nechali jsme podvodníky krást, komouše dělat politiku a oligarchy privatizovat tuhle zemi.

A ono je to, přátelé, pryč! Komunisty jsme po neuvěřitelně dlouhých 32 letech poslali do dějin. Navrch k tomu jsme přihodili velkopodnikatele s komunisticko-burešovskou průpravou. Obvykle nejsem škodolibý, ale vidět soudruhy vyklízet své parlamentní kanceláře, to mi jistou (historicky podmíněnou) radost způsobilo. Jako by se najednou vrátila naděje. Po volbách se v barech a hospodách po celé zemi slavilo, byla cítit úleva a nadechnutí. Přišla poptávka po změně. Objednali jste si ji ve volbách a my ji musíme přinést. Nezklamat. Vrátit se k tradici havlovsky odvážné zahraniční politiky, neschovávat se za Krušnými horami, ale být aktivní, odvážní, čitelní.

Ale taky nám musíte pomoct. Podporou, která nezmizí v době těžkých rozhodnutí. Odhodláním mít tuhle zemi rád i v situaci, která bude těžká. A bude vyžadovat vlastní nasazení, aktivitu, třeba i oběť. Dejte nám, prosím, důvěru spolu se zpětnou vazbou. Kontrolujte nás, ale ne s nerealistickým očekáváním. Pojďme nezapomenout na ty, kteří volili jinak než my. Kteří třeba žijí jinak a mají jiné spektrum problémů. Cesta k soudržné společnosti začíná odstraňováním předsudků v nás. Nepohrdáním jiným stylem života a jiným druhem problémů, pochopením regionálních i sociálních rozdílů. Je potřeba vidět společnost jinak než černobíle.

Pojďme to společně zvládnout. Pojďme tu radost z voleb brát jako začátek, ne splněný cíl. Pojďme dnes slíbit všem těm, kteří nám před 32 lety vybojovali svobodu, že už to nepokazíme. Že tuhle zemi populistům, komunistům ani estébáckým koncernům už nedáme.

Díky všem, kdo mají rádi tuhle zemi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama