Ing. Petr Bendl

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2012 22:01:00

To hlavní je na zemědělci

To hlavní je na zemědělci

Každé podnikání vyžaduje odvahu. Člověk, který se do něj pustí, musí počítat s překážkami a nejistotou. Platí-­li to ve všech oborech, platí to tím spíše v zemědělství, závislém navíc i na rozmarech počasí.

Pěstování plodin a chov zvířat však patří mezi vůbec nejdůležitější a nejtěžší obory lidské aktivity, a proto se ministerstvo zemědělství snaží zajišťovat co nejlepší podmínky pro práci zemědělců.

Jedním z hlavních způsobů, jak podpořit zemědělcům stabilnější příjmy, je vyplácení jednotné platby na plochu (SAPS). Vtuto chvíli vrcholí období, kdy je možné žádat o tuto platbu pro letošní rok – konec příjmu žádostí připadá na 15. května. 
  Za rok 2011 již byla vyplacena našim zemědělcům většina z 16,5 miliardy korun, které jsou z rozpočtu EU pro platby SAPS k dispozici. Pro rok 2012 ještě není celkový objem finančních prostředků znám, ale předpokládáme jeho další nárůst v souvislosti s postupným navyšováním přímých plateb pro členské státy, které vstoupily do EU v roce 2004. 
  Na formuláři

Jednotné žádosti mohou čeští zemědělci požádat i o případné další typy podpor. Může jít o podpory z osy II Programu rozvoje venkova, jako je platba v méně příznivých oblastech, platba v rámci Natury 2000 na zemědělské půdě nebo platba na agroenvironmentální opatření. Letošní rozpočet ministerstva zemědělství zatím neumožňuje vyplácení TOP­ UP neboli národních doplňkových plateb. Ministerstvo financí nevyhovělo žádosti zemědělského resortu a neposkytlo mu na rok 2012 peníze na jejich výplatu. Mou prioritou tak v letošním roce bude úsilí, abych tyto prostředky pro zemědělce získal, podobně jako se to podařilo před koncem loňského roku. 
  Nesnadnou finanční situaci v sektorech dříve podporovaných prostřednictvím TOP ­UP pomůžeme řešit takzvanou zvláštní podporou na citlivé sektory. V letech 2010 a 2011 mohli tyto dotace získat pouze sedláci, kteří chovají krávy na mléko. 
  Od letoška jsou možnosti zvláštních podpor mnohem širší – požádat o ně mohou i ti, kteří pěstují chmel a brambory na výrobu škrobu, ale také chovatelé telat masného typu a ovcí nebo koz pasoucích se na travních porostech. Celková výše této podpory může letos dosáhnout až 800 milionů korun.

Jsem přesvědčen, že ani jedna miliarda, ani jeden milion, dokonce ani jedna koruna z prostředků, o kterých jsem se zmínil, není vynaložena nadarmo. Na druhou stranu nezapomínejme, že žádná částka sama o sobě nezaseje ani nepodojí. Stát penězi nemůže vyřešit všechno – hlavní díl práce bude vždy na samotném zemědělci. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama