Rudolf Špoták

  • Piráti
  • Plzeňský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.12.2021 6:34:00

Kraj podpoří provoz centra pro lidi bez přístřeší

Kraj podpoří provoz centra pro lidi bez přístřeší

Na základě memoranda uzavřeného mezi Plzeňským krajem a městem Plzeň se bude kraj podílet na provozu nového centra pro osoby bez přístřeší ve Wenzigově ulici, které vybuduje město.

Společně se na provozu budou obě instituce podílet polovinou provozních nákladů. Výstavba nového centra je v režii města, které získalo na projekt dotaci více než 77 mil. Kč.

"Považujeme za velmi důležité, aby byly navýšeny kapacity sociálních služeb pro lidi bez domova, aby došlo ke zkvalitnění a především zefektivnění sociální práce s těmito lidmi a také zajištění adekvátního zázemí pro sociální pracovníky. Proto jsme se městem Plzeň dohodli na spolupráci formou podílení se na provozních nákladech nového centra služeb," říká náměstek hejtmanky pro oblast sociálních služeb Rudolf Špoták.

Na výstavbu Centra služeb pro osoby bez přístřeší ve Wenzigově ulici získalo město Plzeň dotaci z programu IROP Ministerstva pro místní rozvoj ČR. S výstavbou zařízení je počítáno ve Střednědobém plánu sociálních služeb Plzeňského kraje a také v Akčních plánech sociálních služeb na území města Plzně.

Centrum služeb pro osoby bez přístřeší ve Wenzigově ulici v Plzni zahrnuje výstavbu zázemí pro noclehárnu a nízkoprahové denní centrum a také nový azylový dům komunitního tipu. Obě zařízení budou bezbariérová, což zajistí možnost pečovat i o méně mobilní osoby. To dosud v Domově sv. Františka, kde je péče o osoby bez přístřeší centralizována pro území města, nebylo možné.

Podle sčítání lidí bez domova v roce 2019, které realizoval Výzkumný ústav práce a sociálních věcí pro MPSV ČR, je v Plzeňském kraji celkový počet dospělých lidí bez domova 1 151, počet dětí 114, z toho venku a na noclehárnách je 581 osob. V Plzni je pak v rámci sledovaných kategorií 429 – 489 osob bez domova. "Z uvedených dat je jasné, že v Plzni žije téměř polovina osob bez domova, je proto nutné rozvíjet dostupnost sociálních služeb na území města Plzeň právě pro tuto skupinu lidí," doplňuje Rudolf Špoták.

Memorandum o vzájemné spolupráci města Plzeň a Plzeňského kraje bylo podepsáno 2. 10. 2020, v dodatku pak bylo upřesněno, že obě strany se zavazují, že budou poskytovat zajištění projektu zmiňovaných sociálních služeb finanční prostředky odpovídající 50 % nákladů, které nepokryje dotace MPSV, dle znění memoranda.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama