Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.01.2022 17:14:00

Nechceme kasárna v Josefově přestavět pouze na centrální depozitář

Nechceme kasárna v Josefově přestavět pouze na centrální depozitář

Vedení kraje a města Jaroměř plánují rekonstrukci bývalých kasáren v Josefově. Z vojenského objektu se stane depozitář krajských muzeí a galerií, ale kraj také chce, aby část budovy sloužila veřejnosti pro přednášky, workshopy či hudební vystoupení.

 „Nechceme čtvercová kasárna přestavět pouze na centrální depozitář pro krajské příspěvkové organizace, ale naším záměrem je prostor otevřít široké veřejnosti. Pracujeme s plánem vytvořit zde prostory pro přednášky, výstavy či workshopy a nádvoří přestavět na místo odpočinku a relaxace. Jednáme s kulturními aktéry, odbornou veřejností a chceme do debaty zapojit i veřejnost,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Z Národního plánu obnovy stát v září loňského roku vyčlenil na opravu brownfieldů v pevnostních městech v Jaroměři a Terezíně zhruba 1,4 miliardy korun. Podmínkou pro čerpání dotací je připravenost projektu v roce 2023 a dokončení rekonstrukce v roce 2025. Odhadované náklady na rekonstrukci čtvercových kasáren jsou 1,2 miliardy korun.

„V současné chvíli kraj jedná s městem Jaroměř o vyřešení majetkových vztahů a probíhají první nutné přípravné práce před rekonstrukcí, jako je zaměření objektu nebo stavebně historický průzkum. Na tyto přípravné práce naváže další příprava tak, aby v roce 2023 bylo vydané stavební povolení,“ doplnila Martina Berdychová.

V plánovaném centrálním depozitáři by měly být ukládány sbírkové předměty muzejní povahy příspěvkových organizací: Muzea Náchodska, Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, Muzea východních Čech, Galerie moderního umění v HK a Galerie výtvarného umění v Náchodě. Jejich zástupci už s krajem jednají nejen o technických parametrech depozitářů, ale také o možnosti jejich částečného otevření veřejnosti.

Opevnění města a většina vojenských budov vně hradeb Josefova vznikaly mezi lety 1780–1790. Mezi nimi byla i čtvercová kasárna, kde byli ubytovaní nejprve kavaleristé, pak dělostřelci a nakonec pěšáci. Pevnostní město se v roce 1948 stalo součástí Jaroměře. Po odchodu armády však zůstaly vojenské objekty prázdné a postupně chátrají.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama