Mgr. Jana Berkovcová

  • ANO 2011
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2022 18:20:00

Zákon přichází pozdě

Zákon přichází pozdě

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 25. ledna 2022. Vládní návrh zákona o mimořádném ředitelském volnu.

Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, všichni vnímáme, že situace ve školách je dramatická, a tento navrhovaný institut mimořádného ředitelského volna může být velmi účinným a pružným nástrojem v rukou ředitele školy. Nicméně není to tak úplně jednoznačné. Hovořila jsem s mnoha řediteli základních škol u nás v Královéhradeckém kraji a většina z nich jej vítá s rozpaky. Co jim vadí? Zákon přichází pozdě. Měl zde být už alespoň před dvěma týdny před tím, než covidová krize ve školách vrcholila.

Ředitelům hlavně vadí fakt, že se přenáší zodpovědnost z hygienických stanic na ně samotné, aby činili nepopulární rozhodnutí, jakým bezesporu uzavření školy nebo omezení prezenční výuky je. Ředitelé jsou pod obrovským tlakem rodičů, kteří požadují, aby děti chodily do školy pokud možno prezenčně. A možnost případného ošetřovného je neuspokojuje, neboť rodiče potřebují hlavně chodit do práce a nebýt stále s dětmi doma. Forma distančního vzdělávání, jak se bohužel ukázalo v předešlém roce, navíc prohlubuje veškeré rozdíly v podmínkách a v přístupu ke vzdělávání a zhoršuje se situace na straně žáků ze sociálně slabších rodin a z rodin bez motivujícího zázemí. Nabízené doučování ve školách také příliš mnoho neřeší, protože právě ty nejpotřebnější děti se ho neúčastní.

Ředitelé si jistě zaslouží více pravomocí ohledně řízení školy. A toto je jedno z nich. Nicméně zákon je napsán dost obecně a nestanovuje, za jakých konkrétních podmínek by ředitel školy mohl nebo může toto ředitelské volno či distanční výuku vyhlásit, například procento absence pedagogů ve škole. Ale jak už tady zmínila paní zpravodajka, toto jsme si vyjasnili dnes na školském výboru s panem náměstkem Plagou a byl to víceméně záměr, protože jiná procenta mohou být kritická u velkých škol a jiná u menších škol. Ředitel nemusí své rozhodnutí ani zdůvodňovat nikomu. Ani svému zřizovateli. Je to jeho manažerské rozhodnutí. Takže doufejme, že jej skutečně využije až ve chvíli krajní nouze, a to z výše uvedených důvodů.

Tento návrh zákona podpořím, stejně jako mí kolegové z hnutí ANO. Nicméně jsem chtěla, aby zde toto zaznělo. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama