Bc. Jaroslav Bašta

Zemřel 8.4.2024
  • SPD
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2022 14:51:00

Vláda rozhodla přesně v den, kdy dochází k zmírnění napětí

Vláda rozhodla přesně v den, kdy dochází k zmírnění napětí

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 27. ledna 2022 k zdůvodnění daru dělostřelecké munice na Ukrajinu

 Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové,

před dvěma měsíci začala výnosem prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského zákonem, který poslal do Parlamentu, jedna z největších bezpečnostních krizí posledních desetiletí, která se dá srovnat s Karibskou krizí před téměř 60 lety. Ten zákon se jmenoval Zákon o přechodném období a popisoval, co se stane, až Ukrajina získá zpět suverenitu nad těmi dvěma povstaleckými republikami a Krymem. Ruská federace to považovala za porušení minských dohod a podobně jako Ukrajina, která stáhla k té hranici příměří 120 tisíc vojáků, Rusové odpověděli stažením 100 tisíc vojáků a následovala obviňování z obou stran. Pak se to rozeběhlo a dnes dva měsíce slýcháme o přípravách na vtržení na Ukrajinu.

Ke změně v tomto ohledu došlo před dvěma dny a to právě ze strany právě Ukrajiny. První, kdo zareagoval, byl prezident Zelenskyj, který stáhl svůj návrh zákona z Parlamentu. Druhý, kdo reagoval, byl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, který se nechal slyšet, že útok Ruské federace, ruských vojsk na Ukrajinu nehrozí, protože ruská vojska nejsou dost blízko ukrajinské hranici - jsou ve Voroněži, 250 kilometrů daleko. Následovalo to, co by mělo situaci vrátit zpátky, tj. v Paříži se sešli zástupci tzv. normandské čtyřky, což je Ruská federace, Ukrajina, Francie a Německo, a jednali právě o tom, že by se měli vrátit zpátky k těm minským dohodám. Minské dohody je záležitost, která v roce 2015, téměř roce války a 14 tisíci mrtvých ten konflikt z toho žhavého zamrazila.

No a v této situaci se česká vláda rozhodla přesně v ten den, kdy dochází k tomu zmírnění napětí, tak se česká vláda rozhodla, že tam bude posílat munici. Do země, která je zmítaná občanskou válkou. Munici, kterou pošlou na Ukrajinu, jejíž ozbrojené síly nepředstavuje jenom ukrajinská armáda, ale také dobrovolnické jednotky, což jsou buď soukromé armády jednotlivých oligarchů a nebo dokonce jednotlivých politických stran. A o tom, jací lidé v těch dobrovolnických jednotkách jsou, svědčí třeba to, že terorista, který na Novém Zélandu vystřílel mešitu, tak si předtím cvičil tu střelbu právě v jednotkách pravého sektoru, dokonce měl jejich znak na těch zbraních.

Takže má otázka v tomto případě zní zcela jasně. Česká vláda by měla vysvětlit, proč v případě, kdy dochází ke zmírňování napětí, tak místo aby pomohla diplomatickým jednáním, tak do země zmítané občanskou válkou posílá munici. A jestli vzali v úvahu to, že přesně v momentě, kdy o tom rozhodovali, se už začalo jednat úplně o něčem jiném.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama